Egy szülő szerdánként táblával áll ki egy zebrához, így hívja fel a figyelmet az oktatás problémáira

2023. január 18. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Én szülőként azt gondolom, nagyon fontos a pedagógusok bére, de a mai magyar oktatási rendszer ezer sebből vérzik

– mondta lapunknak Kállai Kornélia, aki január 4-e óta minden szerdán 7:30 és 8:30 között a lakóhelyéhez közeli zebrán áll egy táblával, hogy felhívja a figyelmet a közoktatás problémáira. A mostani „zebraszerda” nevű akcióról Facebook-oldalán azt írta: „Ma is kimentem, szakadó eső ide vagy oda. 8-ig bírta a táblám, akkor végleg megadta magát.”

Kállai Kornéliának ugyan van pedagógiai végzettsége, de nem kezdett el tanítani, viszont háromgyerekes anyaként napi szinten megtapasztalja az oktatás problémáit. Két gyerekét is tanította Gábor Judit és Mihályi Fruzsina, akik a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban mondtak fel nemrég. Kállai Kornélia maga is tenni akart valamit, mert úgy érezte, hogy a tüntetésekkel, sztrájkokkal már mindenkit megszólítottak, akit lehetett. Részt vett a Tudásmenet eseményének egyik fórumán, ahol azt tapasztalta: még mindig sokan nem tudják, mi a baj a közoktatásban. Szerinte jó, hogy a tüntetéseken az emberek meghallgatják a beszédeket, de akik ott vannak, ők amúgy is tudják a problémákat.

Kállai Kornélia (jobbra) január 4-én, az akció első napján – Fotó: Kállai Kornélia jóvoltából
Kállai Kornélia (jobbra) január 4-én, az akció első napján – Fotó: Kállai Kornélia jóvoltából

Ezért döntötte el, hogy ki szeretne lépni a buborékból. „Végül is egyszerű, ahol lakunk, ott is vannak emberek, akiket meg lehet szólítani.” Ezért kiválasztotta a lakhelyéhez legközelebbi zebrát, és szerda reggel, míg piros a lámpa, középre megy az autók elé, ott megmutatja a tábláját, aztán mikor zöldre vált a lámpa, oldalra húzódik. Azt mondta, hogy többnyire pozitív visszajelzéseket kap, sok autós dudál neki, szívecskéket mutatnak, integetnek, a gyalogosok megállnak beszélgetni. Eddig két negatív visszajelzést kapott: az egyik autós beszólt, hogy menjen inkább dolgozni, egy ételfutár pedig csúnyán nézett rá. Ez azért lepte meg, mert szerinte az ételfutárok is a rendszer károsultjai.

A Dél-Budai Tankerületnek van egy támogató Facebook-csoportja, ott kezdte el hirdetni az akcióját. Az első napon, január 4-én egy ember csatlakozott hozzá, aztán következő héten már két zebránál álltak hárman, ezen a héten pedig egy ismeretlen nő is jelezte, hogy egy másik zebránál ő is ki fog állni. Kállai pont azért tartja jó ötletnek ezt a megmozdulást, mert bárki, bárhol csatlakozhat hozzá. Többen jelezték neki, hogy jövő héten részt vesznek az akcióban.

„Én nem tudok elmenni Debrecenbe, de a debreceniek is ki tudnak állni a legközelebbi zebrához.”

Kállai Kornélia azt mondta, hogy hosszú távon folytatná a „zebraszerdákat”, örülne, ha országos mozgalom lenne belőle, de győzködni senkit nem fog. Példának felhozta Greta Thunberg klímaaktivistát, mert ő is sokáig egyedül állt ki az igazáért, de végül csak elérte az ingerküszöböt. Kállai tudja, hogy hosszú út vezet a változáshoz, ő már azért küzd, hogy az unokái jobb oktatási rendszerben tanulhassanak.

Az oktatás jövőjéért aggódó tanárok, diákok, szülők régóta 9 pontos követelésükért harcolnak, de a kormány egyelőre nem tett érdemi lépéseket a valódi párbeszéd érdekében. A Belügyminisztérium ugyan decemberben több mint 400 iskolaigazgatót és tanárt hívott meg egy egyeztetésre, de ezzel nem mindenki volt elégedett: volt olyan résztvevő, aki szerint Pintér Sándor belügyminiszter itt megalázta a pedagógusokat, és tagadta az oktatási rendszer problémáit. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) január 23-tól egyhetes országos sztrájkot hirdetett, amihez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!