Már ötezer orvos jelezte, hogy továbbra is kamarai tag szeretne lenni

2023. március 3. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nap alatt már közel ötezren jelezték belépési szándékukat az orvosi kamarába, mondta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a MedicalOnline-nak. Azért kell újra belépni, mert a kormány kedden egy gyors törvénymódosítással megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Az ehhez vezető konfliktus hátteréről bővebben itt írtunk.

Álmosnak inkább megkönnyebbülést jelentett a MOK jogait csorbító új szabályozás, mert „a hazai politikai berendezkedés viszonylag szűk mozgásteret adott a kamarának, ami most sokkal tágabbá vált”. Mint mondta, a hatalom számára a hivatalokat sokkal könnyebb bezárni, mint egy független ellenállást megtörni. Álmos úgy gondolja, a törvénymódosítással nem végezték ki a kamarát, „egy 5-10 ezer fős erős, összetartó kamara is lehet ütőképes” – mondta.

Az alelnök a kamara radikális, február 4-i bejelentésének hátteréről elmesélte, az aznapi gyűlésen az orvostársadalmat képviselő küldöttek elsöprő többsége szólította fel az elnökséget rendkívüli nyomásgyakorlásra. Az egészségügyi kormányzattal folytatott december végi egyeztetésen pedig „egyáltalán nem érezték jól magukat”, szerinte a jelen nem lévő elnökségi tagok is elégedetlenek voltak, és nem úgy látták, hogy békében álltak volna fel az asztal mellől a felek. Álmos Péter szerint csak látszategyeztetés zajlott, miközben „a világban sehol nincs ilyen rendőri szemlélettel irányított orvostársadalom”.

A MOK-alelnök szerint azért utasították el a Takács Péter egészségügyi államtitkársága által kidolgozott teljesítményértékelési rendszert annak ellenére, hogy korábban maguk is terveztek ilyesmit, mert a kidolgozott indikátorrendszer annyira alacsony színvonalú volt, hogy arra sem találták alkalmasnak, hogy részletesen észrevételezzék. Mint mondta, ebben a kérdésben is megmutatkozik, hogy nem az a baj, hogy Takács Péternek nincs szakvizsgája, hanem az, hogy elvágja magától a kamarát, ezáltal a szakma valóságát. Péntek reggel Takáccsal is megjelent egy interjú a Magyar Nemzetben, ebben az államtitkár arról beszélt, hogy a kamara jogait csorbító törvény az orvosokat védi a MOK „fenyegetésétől”, a szervezet elnöksége pedig politikai utasításra jár el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!