Nyitrai Zsolt: A kormány számít a nyugdíjas katonák tapasztalatára

2023. február 26. – 10:53

Nyitrai Zsolt: A kormány számít a nyugdíjas katonák tapasztalatára
Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója. Fotó: Soós Lajos / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy elbocsátási hullám fényében úgyis fogalmazhatunk, hogy a kormány annyira becsüli a nyugdíjas katonákat, hogy erőltetett ütemben növeli a számukat.

A kormány különösen fontosnak tartja a haderő fejlesztését, a honvédség megerősítését, katonáink megbecsülését, és ebben a feladatban számít a nyugdíjas katonák egy életen át felhalmozott, megszerzett szakmai tapasztalatára is – mondta Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos vasárnap a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nyitrai Zsolt közölte: országjárásba kezdenek, amelyen a nyugdíjas katonák tájékoztatást kapnak a jövő terveiről, illetve ők is elmondhatják a véleményüket. Ezeken a szakmai, bajtársi találkozókon részt vesz a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar vezetése is.

Hazánkban közel 40 ezer nyugdíjas katona, obsitos él.

– mondta.

Nyitrai többször is obsitosokról beszélt, ami lehet persze pusztán a “főispános” romantika, de a katonai vezetők tömeges elbocsátása idején elég erős üzenet is. Ha valakinek nem lenne ismerős a régies katonai kifejezés, az obsitos olyan kiszolgált katonát jelent, aki erről obsitot, elbocsátó levelet is kapott. A XIX. században a német Abschied (búcsú, elválás, elbocsátó, szép üzenet) kifejezésnek egy bajor-osztrák verziója is elterjedt, ez talán így írható le: Opschied, innen honosodott meg a magyar nyelvben is az obsit kifejezés.

A videóban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter arról beszélt, a magyar nyugdíjas katonák olyan magyar hazafiak, akik egész életüket a haza védelmére szentelték. Korábban többször is írtunk arról a tömeges elbocsátásról, amelyet a mai hír különösen is kiemelt.

„Több ezren vannak az országban, akik azzal kelnek és fekszenek, hogy mi van a szeretett hadseregükkel, mi történik a haderőfejlesztéssel, hogyan gondoskodunk a magyar emberek biztonságáról és hogyan folytatjuk azt a munkát, amit ők kezdtek el évekkel, évtizedekkel ezelőtt”

– mondta miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf köszönetet mondva a nyugdíjas katonáknak az elkötelezett szolgálatért, de ekkor is visszautalt a fgenerációcserére, úgy fogalmazott:

"köszönjük, hogy egy alapot építettek, amit most a mai generáció tovább tud vinni a magyar emberek biztonsága érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!