Döntött a Kúria: Ráczné Földi Judit képviselő lehet a momentumos vétó ellenére

2023. február 23. – 13:36

Döntött a Kúria: Ráczné Földi Judit képviselő lehet a momentumos vétó ellenére
Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció székesfehérvári önkormányzati képviselőjeként beszédet mond a szennyvíziszap-lerakó ellen szervezett közös ellenzéki demonstráción Székesfehérváron 2019-ben – Fotó – Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A Kúria ma jogerős döntésben mondta ki, hogy Ráczné Földi Judit felveheti a 2022-es országgyűlési választáson szerzett, DK-t megillető, Kordás László tragikus halála miatt megüresedett listás mandátumot”

– áll a Demokratikus Koalíció közleményében. Mint hozzáteszik, ezzel végleg meghiúsult az a kísérlet, amelyben egy ellenzéki párt a közös lista állításakor kötött közös ellenzéki megállapodást megszegve akarta megakadályozni, hogy a DK élhessen a pártot megillető jelölési jogával.

A párt itt nyilvánvalóan arra gondolt, hogy a Momentum a jelölés óta ellenzi Ráczné Földi Judit képviselőségét.

„A Momentum értékrendjébe nem fér bele, én azt gondolom, hogy az összefogás értékrendjébe sem fér bele, de továbbmegyek, a Demokratikus Koalíció értékrendjébe sem férhet bele, hogy egy offshore-lovag országgyűlési képviselő lehessen”

mondta a napokban Telexnek a Momentum elnöke. Gelencsér Ferenc hangsúlyozta, tisztában vannak vele, hogy ez a DK mandátuma, és a párt belügyének tűnhet, azonban meglepődtek azon, hogy nem a listán soron következő, szintén DK-s Manhalter Dávidot választották, hanem „a bírósági döntés értelmében is offshore-lovagnak számító Ráczné Földi Juditot”.

Ráczné Földit Judit egy előválasztási kampányban kirobbant ügy miatt vált országosan ismertté. A Válasz Online azt írta Rácznéról, hogy az előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatban tett állításaival szemben aláírási joga volt egy offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozásban, ezen túl a hivatalos szlovák nyilvántartásban ő szerepelt egy Közép-Európában aktív adóparadicsomi vállalkozás képviselőjeként. Ráczné szerint nem igaz, hogy valótlanul nyilatkozott a tulajdonáról, ezért a lap ellen jó hírnév sértés miatt pert is indított, védője az ex-LMP-s Schiffer András volt. Csakhogy Ráczné Földi Judit jogerősen is pert vesztett a Válasz Online-nal szemben.

Schiffer az ügyről azt mondta, hogy ügyfelének volt offshore cégben viselt tisztsége, de állítása szerint tulajdona nem. Schiffer szerint csak azért nyert a Válasz Online, mert az ítélet szerint közszereplőként el kell tűrnie az ilyen cikkeket. A cikkek alapját képező nyilatkozatokat azonban Ráczné Földi Judit tulajdonosként írta alá – ezt a cégbíróság be is fogadta –, azonban Schiffer szerint ilyen nyilatkozatokat egy cég tulajdonosa alá sem írhatna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!