Orbán 2,1 millió forintot fizetett a külügynek a családtagjai utazásáért

2023. február 22. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Amióta a K-Monitor blogja pert indított azért, hogy megtudja, mennyibe került Orbán Viktor családtagjainak római utazása 2021 nyarán, a miniszterelnök rendszeresen fizeti családjának utazási költségeit, írja a K-Blog. Ahogy arról a Telexen is írtunk, Orbánt 2021 nyarán fotózta le egy olvasó egy római étteremben feleségével, Lévai Anikóval és fiával, Orbán Gáspárral, majd ellentmondásos nyilatkozatok után kiderült, hogy hivatalos delegáció keretében, kormánygéppel, de horvátországi nyaralásáról közvetlenül utazott a miniszterelnök egy katolikus konferenciára.

Miután a minisztérium nem válaszolt az út részleteit firtató kérdésekre, a K-Monitor pert indított az utazás költségeinek megismeréséért. A perben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közzétette, hogy a miniszterelnök 631 610 forintot fizetett családtagjai utazására. A miniszterelnöki protokollal és az utazásokkal szintén összefüggésbe hozható Kabinetiroda és Miniszterelnökség viszont azt közölte, hogy hozzájuk nem történt hasonló befizetés.

A K-Blog most azt írja, Orbán ezzel együtt a római út óta összesen 2 167 185 forintot fizetett be a KKM-nek nem hivatalos delegáció tagjaként utazó családtagok utazási költségének jogcímén. Kiderült még, hogy a több mint 2 milliós befizetés minden esetben a római út, illetve az azutáni utáni utazások miatt jött össze, öt alkalomból. A blognak Havasi Bertalan azt mondta, a befizetés az „eddigi gyakorlatnak megfelelően” történt, de azt írják, hogy 2015 és 2021 között nem történt ilyen befizetés.

Orbán legutóbb januárban járt Rómában, amikor feleségével lerótták kegyeletüket XVI. Benedek emeritus pápa ravatalánál, majd egy elegáns római étteremben, az Ostia negyedbeli La Bussolában ebédelt, ő homárt fogyasztott, míg Lévai Anikó polipsalátából, articsókás moscardiniből (ez szintén egy polipfaj) és halpástétomból álló menüt evett. A menüt a Telex munkatársa is megkóstolta, ebben a cikkben írt róla beszámolót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!