Kiderítette a K-Monitor, hogy mennyit fizetett be Orbán Viktor a külügynek a családtagjai római útja miatt

2022. december 15. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen, másodfokon is megnyerte a Fővárosi Ítélőtáblán a K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet azt a pert, amit Orbán Viktor 2021. augusztusi, római útjának adataiért indítottak. Ide a miniszterelnököt családtagjai is elkísérték.

A per másfél évvel ezelőtt indult, és az elsőfokú ítélet után mind a K-Monitor, mind a minisztérium fellebbezett. „Bár nem vitattuk, hogy nem polgári, hanem a honvédségi repülővel mentek Rómába, úgy gondoltuk, hogy azzal, hogy Orbán a Külügynek fizette be a családtagjai költségét, egyértelművé vált, hogy nem honvédségi szervek, hanem a Külügy kezeli az utazással kapcsolatos információkat” – írják.

A fellebbezések után a minisztérium „méltányolva a demokratikus társadalomban keletkező, a miniszterelnök tevékenységével kapcsolatos adatok megismeréséhez fűződő igényt” elárulta, mennyit fizetett be Orbán a családtagjai utazásához fűződően: 631 610 forintot közöltek. Ugyanakkor ahhoz ragaszkodtak, hogy sem a szállás, sem az útiköltséghez fűződően nem kell adatokat közzétenniük.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla végül kötelezte a minisztériumot az utolsó két adat kiadására is. Az ítélet jogerős, de lehetőség van a döntés felülvizsgálatát kérni a Kúriától. A K-Monitor azt írja, hogy megnézve a Rtl.hu-nak kiadott adatokat, a tavaly római úttal összefüggésben az látszik, hogy a géphez fűződően a Budapest–Brač–Róma–Brač–Budapest-útvonalon megtett, többnapos útja ellenére alig több mint 400 ezer forint útiköltséget mutattak be.

Szerintük ebből az derült ki, hogy hiába szervezi a honvédelemhez tartozó gépek használatával a delegációk útját a külügyminisztérium, az útiköltségekbe vélhetően nem számolják bele az üzemben tartással, utazással kapcsolatban felmerült költségeket. Orbán Viktor közben egymaga többet fizetett be családtagjai utazása után a minisztériumnak, mint a teljes útiköltségre jelölt összeg.

A géphasználat teljes, valós költségei a K-Monitor szerint hiányoznak a külügy nyilvános elszámolásából, ugyanakkor azt nem tudni, miért használják saját utazásokra a honvédségi gépeket. Kérdésükre a Honvédelmi Minisztérium olyan jogszabályokra hivatkozott az utazások esetén, amelynél az utazás indoka „katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő feladatokban, a honvédelem szempontjából létfontosságúnak kijelölt rendszerelemek működtetésében való közreműködés”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!