Elismerte a kormány, hogy Orbán Viktor és felesége tavaly honvédségi géppel utazott Rómába

2022. szeptember 19. – 23:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A K-monitor korrupcióellenes civil szervezet által indított per nyomán hivatalosan is kiderült, hogy Orbán Viktor és felesége honvédségi géppel repültek horvátországi nyaralásukat megszakítva Rómába, a bíróság pedig első fokon azt is kimondta, hogy a külügynek ki kell adnia, mennyit fizetett ezért a miniszterelnök – derült ki az RTL hétfői anyagából.

A civil szervezet múlt kedden számolt be az ügyről a blogján, ahol felidézték, tavaly nyáron Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az üggyel kapcsolatban annyit közölt, hogy „a hivatalos programok során a miniszterelnök mindig a hivatalos előírások szerint utazik, biztosításáról a Terrorelhárítási Központ gondoskodik, családtagjai költségeit pedig az eddigi gyakorlatnak megfelelően ő maga állja.” Az utazás körülményeiről és költségeiről ezen túl nem derült ki semmi, ezért a K-monitor adatigényléssel fordult a külügyhöz, hogy megismerje a részleteket, miután pedig a minisztérium nem reagált erre semmit, pert indítottak a KKM ellen.

A perben a Külügyminisztérium azt az álláspontot képviselte, hogy a válasz hiánya egyet jelent az adatkiadás megtagadásával, de a bíróság előtt már elárulták, hogy kik voltak delegáció tagjai: Orbán Viktor mellett Lévai Anikó, Novák Katalin, Balog Zoltán mint a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnöke, Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára, és a Miniszterelnöki Kabinetiroda két munkatársa. Mint írták, a külügy a bíróság előtt azt is elárulta, hogy a kormányfő nem vette fel a napidíjat erre az időszakra, valamint, hogy

Orbán Viktor 2021 szeptemberében személyesen fizette be a minisztérium házipénztárába a családtagjainak a politikai kapcsolatépítés mellett családi közös időt is biztosító utazás költségét.

A bíróság első fokú döntésével végül arra kötelezte a Külügyminisztériumot, hogy küldje meg a K-monitornak, hogy mekkora volt az az összeg, amit a kormányfő állt családtagjai utazása okán. A bíróság szerint ha a miniszterelnök szeptember 8-án befizette a családtagjai utazási költségét, akkor még az adatigénylés válaszadási határidejében a minisztérium erről tájékoztatást adhatott volna, de miután egyelőre nem jogerős a döntés, ez legjobb esetben is csak később történhet majd meg.

A K-monitor egyébként azt is kiemelte az ügyben, hogy ebben a perben sem derült ki, hogy a honvédségi kormánygépeket pontosan mi alapján használják a kormány polgári tisztviselői, pláne azok delegációhoz nem tartozó családtagjai. Mint írták, azt, hogy melyik állami szerv felelős a polgári tisztviselők honvédségi repülőkön való utaztatásáért, a bíróság sem tudta megállapítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!