14 milliárdot csoportosítanak át az ország- és vármegyebérletek miatt

2023. február 20. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország- és vármegyebérletekre összesen 14 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetésben, erről a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg a kormány határozata.

Az Orbán Viktor miniszterelnöki évértékelő beszédében szombaton elhangzott egyik legkonkrétabb ígéret a vármegyei tömegközlekedési bérletek és az országbérlet bevezetése. Orbán Viktor azt mondta, a két új bérletet május elsejétől fogják bevezetni.

A Magyar Közlönyből kiderül, hogy 6 milliárd forintot a pénzügyminisztérium a központi tartalékokból biztosít a két új bérletfajtára, míg 8 milliárd forintot a szociálpolitikai menetdíj támogatásokból csoportosítanak át.

Ebből a 14 milliárd forintból 10,6 milliárdot a Volánbusz kap (Autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése), a vasúti személyszállításra 3 milliárdot szánnak, míg a maradék 400 milliót az elővárosi közlekedés céljára fordítanak.

A két új bérlettel a MÁV és a Volánbusz helyközi járatain lehet majd utazni, a vármegyeivel megyén belül, az országossal az egész országban. Az kiderült a szombati bejelentésből, vármegyei bérlet minden megyében ugyanannyiba fog kerülni, és 50 forinttal olcsóbb lesz, mint a havi BKK-bérlet, azaz 9450 forintba kerül majd. Az országbérlet havi ára 18 900 forint lesz.

Kivételek vannak, ezekről itt írtunk részletesebben. A vármegyebérlet és az országbérlet nem vehető igénybe például helyjegyköteles vonatokon, 1. osztályon, továbbá a helyi közösségi közlekedési társaságok járatain sem. A Pest vármegyei bérlet, illetve az országbérlet a BKK járatain sem érvényes, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!