Nem mondja meg a rendőrség, hogy kerestetik-e már külföldön is Kovács Bélát

2023. február 20. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség a hvg.hu-val hétfőn azt közölte, hogy a vonatkozó jogszabályok alapján nem adhatnak tájékoztatást arról, hogy kerestetik-e már külföldön is a volt jobbikos Kovács Bélát, akit tavaly szeptemberben öt év börtönre ítéltek kémkedésért, de jelenleg a saját ügyvédje sem tudja, hogy hol van.

A hvg.hu hat napja kérdezte meg a rendőrségtől, hogy kerestetik-e már külföldön is Kovácsot, aki ellen tavaly novemberben még csak belföldi elfogatóparancs volt érvényben. A válaszból ugyanakkor ez végül nem derült ki, mint írták, a vonatkozó jogszabályok alapján „a körözési eljárás során végrehajtott eljárási cselekmény, továbbá annak eredménye nem minősül közérdekből nyilvános adatnak, ezért a megkeresésében megjelölt személy felkutatása céljából végrehajtott intézkedésekről és azok eredményéről nem adhatunk részletes tájékoztatást.”

Noha az elsőfokú bíróság felmentette a kémkedés vádja alól a volt jobbikos politikust, addig a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az ítéletet, és kémkedés előkészítésében is bűnösnek mondták ki. Emellett költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vádjában is bűnösnek találták. A harmadfokon eljáró Kúria is kimondta, hogy Kovács Béla mégis kémkedett, távollétében öt év letöltendő fegyházbüntetést szabtak ki rá szeptemberben.

A költségvetési csalás miatt a magyar rendőrség novemberben körözést is kiadott a volt politikus ellen, de hamar kiderült, hogy csak Magyarországon kerestetik. Ügyvédje két hete azt mondta, egy ország csak akkor adhat ki egy körözött állampolgárt, ha a terhére rótt bűncselekmény az adott országban is bűntettnek minősül. Kovács Bélát viszont az Európai Unió elleni kémkedés vádjával ítélték el, ami Magyarországon kívül egyetlen más országban sem bűncselekmény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!