Népszava: El kellett költöznie a gyanú szerint molesztált kislánynak az újpesti gyerekotthonból

2023. február 18. – 07:55

Másolás

Vágólapra másolva

El kellett költöznie abból az újpesti átmeneti gyerekotthonból annak a kislánynak, akivel kapcsolatban tavaly decemberben gyermekbántalmazás gyanúja merült fel – tudta meg a Népszava. A lap szerint a kislány és testvérei, akik halmozottan hátrányos helyzetű családból érkeztek a gyerekotthonba, más intézményekbe kerülnek. Az üggyel kapcsolatos kérdéseikre – így például arra, hogy miért kellett menniük, miért nem egy helyre kerülnek – nem kaptak választ.

A botrány január közepén robbant ki, amikor nyilvánosságra került a bántalmazás gyanúja, valamint az, hogy az intézmény szakmai vezetője semmilyen azonnali érdemi lépést nem tett, amikor tudomására jutott a gyanús eset. Az újpesti önkormányzat belső vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy a gyerekotthon vezetője nem szabályszerűen, a protokollnak megfelelően járt el az ügyben. A vezetőt február elején menesztették is.

A Népszava egy forrására hivatkozva azt írja: „a szexuális abúzust még ma sem igazolja egyetlen vizsgálat sem, de rendszerabúzus egészen biztosan történt”.

A lapnak gyermek- és ifjúságvédelmi szakemberek az újpesti eset apropóján arról is beszéltek, hogy a hazai gyermekvédelem nagyon rossz állapotban van. „Egyre nagyobb a jól képzett munkaerő hiánya (…) minimális erőforrás jut megelőzésre, szakmai fejlődésre, családmegtartó szolgáltatásokra, a kapacitások többségét ugyanis leköti a krízishelyzetek menedzselése” – sorolta egy szakember a cikkben a legfőbb problémákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!