Kirúgták az újpesti gyermekotthon vezetőjét, ahol egy ötéves kislányt molesztálhattak

2023. február 1. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

Kirúgták annak az újpesti gyermekotthonnak a vezetőjét, ahol tavaly decemberben vélhetően molesztáltak egy ötéves kislányt. Ezenkívül felmerült annak is a gyanúja, hogy a kislánnyal szembeni szexuális abúzus már jóval korábban, akár 2022 októberétől is elfordulhatott – írja közleményében Újpest önkormányzata. Az elbocsátott vezető szerint „bűnbaknak” akarják használni.

Tavaly decemberben vélhetően molesztáltak egy ötéves kislányt az Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonában, Újpesten. A szerdán kiadott közleményből kiderül, hogy az intézmény szakmai vezetőjét már azután értesítették a történtekről, hogy a bántalmazás megtörtént. Az értesítés napján azonban semmilyen érdemi lépést nem tett. Újpest végül egy belső vizsgálat után megállapította, hogy

az intézmény vezetője elmulasztotta, hogy szabályszerűen, a protokollnak megfelelően azonnal eljárjon az ügyben.

Nem értesítette például a nyomozó hatóságot, és az egészségügyi ellátást sem biztosította a bántalmazott kislánynak. A nyomozó hatóság értesítése egy nappal később, míg az orvosi ellátás kérése csak 11 nappal később történt meg. Emellett felmerült a gyanú, hogy a kislánnyal szembeni szexuális bántalmazás már jóval korábban, akár 2022 októberében is előfordulhatott.

Egy újabb, kerületi belső vizsgálat után az önkormányzat szociális intézményének vezetője úgy döntött, hogy a gyermekotthon vezetőjének munkaviszonyát rendkívüli felmentéssel megszünteti.

Az elbocsátott szakmai vezető nyilatkozott az RTL Híradónak. Becker Zita azt állítja, hogy december 11-én, miután szóltak neki az esetről, az érintett kislányt biztonságba helyezték, elkülönítve társaitól, másnap pedig feljelentést is tett a rendőrségen és értesített minden kollégát, akik érintettek voltak az ügyben.

Elmondta, hogy egy ötéves gyereket nem fognak nőgyógyászati vizsgálatnak kitenni, ha nincs se panasza, se tünete, mert ez traumatizáló lehet. December 22-én az édesanyával, – akinél a szülői felügyelet joga van – elvitték a gyereket orvoshoz. Becker szerint a politika beleszól a szakmába. Hozzátette: az nyugtatja meg, hogy a szakma tisztában van azzal, hogy mi történik, hiszen véleménye szerint ami vele történt, nem egyedi eset

Ahogy arról korábban a Telexen is írtunk, rendőrségi nyomozás indult, miután felmerült a gyanú, hogy az újpesti önkormányzat kezelésében álló Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonában többen és rendszeresen molesztálhattak egy ötéves kislányt. Trippon Norbert újpesti alpolgármester már ekkoraz intézmény vezetőjének lemondását követelte. A kerület polgármestere, Déri Tibor ekkor kérte fel a jegyzőt, hogy vizsgálja ki az ügyet, az intézmény vezetőjét pedig szabadságra küldte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!