Szegeden kivonultak a közgyűlésről a jobboldali képviselők a négy önkormányzati óvoda bezárásának megszavazása miatt

2023. február 17. – 15:43

Szegeden kivonultak a közgyűlésről a jobboldali képviselők a négy önkormányzati óvoda bezárásának megszavazása miatt
Botka László polgármester a közgyűlés elején – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A februári önkormányzati közgyűlésen a város idei költségvetése és négy önkormányzati óvoda őszre tervezett bezárása váltotta ki a legélesebb vitát. A jobboldali kisebbség szerint a kormány megfelelő támogatást biztosít Szeged működéséhez, a baloldali többség növekvő állami elvonásokról beszélt. Az óvodák bezárását a város vezetése fájó, de szükséges lépésnek tartja, ám az ellenzék úgy látja, a tervet nem készítették elő alaposan, és a Fidesz–KDNP-frakció a határozatról szóló szavazás után kivonult az ülésről.

A szegedi közgyűlésben a szokottnál élesebb hangú politikai vitákat hozott a február 17-i ülés. Napirend előtt Haág Zalán, a Fidesz–KDNP-frakció képviselője javasolta, hogy az óvodák átszervezéséről szóló javaslatot vegyék le a napirendről, és erről név szerinti szavazást kért. Ezt polgármester és a többség nem támogatta.

A költségvetés vitájában Kovács Tamás gazdasági alpolgármester elmondta, a nehéz helyzetben is törekedtek a szociális ellátások biztosítására, a segélyezés keretét a tavalyi 1,2-ről 1,5 milliárd forintra emelik, megőrzik a városi szolgáltatások színvonalát, megtartják az ötezernél is több önkormányzati dolgozó munkahelyét, és emelik a bérüket is.

A város vezetői úgy látják: a kormány hibás intézkedései miatt előállt, igen magas infláció a szegedi nehézségek egyik okozója, ezt és az energiaárak miatt megnövekedett önkormányzati kiadásokat sem pótolja megfelelő mértékben az állam, sőt, a kormány egyre több pénzt von el Szegedtől. Ráadásul a kormány és az Európai Unió vitái miatt uniós pályázatokból sem várható olyan nagymértékű támogatás, mint a korábbi években.

Szeged idei költségvetése – Forrás: szeged.hu
Szeged idei költségvetése – Forrás: szeged.hu

Szeged az idén már nem lesz az új beruházások városa

Szegeden igen fontosak az önkormányzati beruházások, a Botka László mellett álló koalíció hosszú évek óta azzal érvel, hogy még a kormányzati ellenszélben is sikerült nagy lépéséket tenni a fejlesztésekben: óvodákat és bölcsődéket, iskolákat, közösségi intézményeket, városi tereket és parkokat újítottak fel, új utakat építettek. A járványt megelőző években, 2014 és 2020 között 40 milliárd összértékű uniós támogatású fejlesztés valósult meg, amiből 3 milliárd volt a szegedi önrész. A korábbi években sokkal nagyobb arányú volt a költségvetésben

a fejlesztésekre jutó összeg aránya: 2018-ban 58 százalékos volt, most 28 százalékra esik vissza.

A költségvetés vitájában a jobboldal a kormány érdemeit méltatta: a Fidesz–KDNP-frakció tagjai szerint a szegedi önkormányzat az idén is igen sok állami támogatást kap, és ha a város helyzete nehéz, arról a város vezetői tehetnek, többek között azért, mert a szegedi gazdaság nem fejlődik olyan gyors ütemben, mint más városoké. Ez a vita egyébként már hetek óta folyik a szegedi sajtóban – mindkét politikai oldal a saját médiájában ismétli érveit – sőt, a két álláspont hívei hasonló módon csaptak össze tavaly év végén is, amikor „menet közben” kellett módosítani a városi kiadásokat, hogy a takarékossági intézkedések révén a megnövekedett energiaárakat fedezni tudja az önkormányzat.

Állami elvonások Szeged bevételeiből – Forrás: szeged.hu
Állami elvonások Szeged bevételeiből – Forrás: szeged.hu


Botka László polgármester kivetített adatokkal támasztotta alá a költségvetési számításokat. Ez a Fidesz–KDNP szerint nem volt szabályos lépés, mert nekik ilyen demonstrációs lehetőségük nincsen. Erre Botka azt mondta, a polgármesternek feladata a költségvetés tervének bemutatása. A táblázatokat már elkészítették arra a bemutatóra, amelyen Botka a nagy adózók előtt ismertette a költségvetési tervet.

Óvodák bezárása: nem csak pénzből van kevés

Egy másik napirendi pontban Binszki József a 45 önkormányzati óvoda közül négynek az őszi bezárására – pontosabban az egyiknek bölcsődévé alakítására –, ezzel együtt a gyermekintézmények átszervezésére tett javaslatot. Az alpolgármester ismét elmondta, hogy ezt a lépést kényszerűségből teszi meg a város, egyre kevesebb gyerek, a kisebb óvodákban magasak a fenntartási költségek, és fogyatkozik az óvónők létszáma is.

A 160 ezer lakosú Szegeden az óvodások száma 2012-ben 4624 volt, tavaly már csak 3847, ezzel szemben 4384 az óvodai férőhelyek száma.

Binszki felidézte, hogy a bezárásra kijelölt négy óvodából három már üres ezen a télen is, mert az energiakiadások csökkentése érdekében máshova küldték át a gyerekeket, így mindössze 34 gyerek veszi majd észre a változást, akik a jelenleg is működő, őszi bezárásra ítélt Bem utcai oviba járnak. Azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy a gyerekeknek minél kisebb törést okozzon, hogy eddigi óvodája megszűnik.

Tápai Péter, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője elmondta ellenérveit – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex
Tápai Péter, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője elmondta ellenérveit – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu / Telex

A Fidesz–KDNP tagjai szerint nem készítették elő megfelelően az óvodák bezárását, nem tájékoztatták a szülőket, és nem veszik figyelembe a gyermekek érdekeit. Úgy vélik, zsúfoltak lesznek azok az óvodák, amelyekbe átirányítják a gyereket. Ezeket az érveket a héten több önkormányzati bizottság ülésén is elmondták a szülők. A Szeged-Tápén lévő Honfoglalás utcai óvoda bezárása ellen aláírásokat is gyűjtöttek, és a petíciót a közgyűlés előtti napon átadták az önkormányzat művelődési osztályvezetőjének. Botka László erről azt mondta, az aláíróknak csak tizede volt tápéi, és meglepő módon igen távoli településeken élők is tiltakoztak a terv ellen. A polgármester azzal érvelt, hogy a gyerekek száma országszerte fogyatkozik, például a fideszes vezetésű Székesfehérváron is bezárnak két óvodát és két bölcsődét.

Szegeden tavaly hatvan óvónő ment nyugdíjba, és csak két pályakezdő állt munkába.

Az ülés végén a Botka László polgármester mellett álló képviselők mindkét előterjesztést megszavazták. Az óvodák átszervezésének többségi támogatását látva a Fidesz–KDNP frakció tagjai kivonultak a teremből, a szegedi közbiztonságról szóló napirendi pont szavazásánál ők már nem voltak jelen, holott a vitában elismerően beszéltek róla.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!