Több mint ötszázan írtak alá petíciót, tovább tiltakoznak a szülők a szegedi óvodabezárások ellen

2023. február 15. – 19:07

Több mint ötszázan írtak alá petíciót, tovább tiltakoznak a szülők a szegedi óvodabezárások ellen
Kozma József vezetésével tartott ülést a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az önkormányzat 45 óvodájából négynek az idén őszi bezárását tervezik Szegeden. A héten az önkormányzati bizottságok vitatták meg a tervezetet, az elégedetlen szülők több ülésen is elmondták ellenérveiket, de hiába. A képviselők a február 17-i közgyűlésen dönthetnek a gyermekintézmények átszervezéséről.

Szerdán tartották a szegedi önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának ülését, amelyen a város idei költségvetése és más napirendi pontok mellett az óvodák átszervezésének előterjesztését is megvitatták. A bizottság tagjainak többsége a Botka László polgármestert támogató képviselőkhöz tartozik, egyikük pedig a Fidesz–KDNP-frakcióhoz.

Az ülésen megjelent tíz szülő is, akik türelmesen várták, amíg a napirend 5. pontja, az óvodák bezárásának ügye sorra kerül. A javaslatot előterjesztő Binszki József alpolgármester az ülésen is elmondta, hogy a gyermeklétszám csökkenése miatt egyre több Szegeden az üres óvodai férőhely, az energiaáremelések többletköltségekkel járnak, és egyre kevesebb az óvónő, ezek miatt kényszerűségből döntöttek a gyermekintézmények átszervezéséről.

A 160 ezer lakosú Szegeden az óvodások száma a 2012-es 4624 főről tavalyra 3847-re esett vissza, ezzel szemben 2022-ben még 4384 óvodai férőhely volt. Binszki szerint az átszervezés után is bőven lesznek majd üres helyek, most 580 van, ebből csak 240 szűnik meg ősszel. Mint arról beszámoltunk, Binszki József várospolitikai alpolgármester korábban az önkormányzati sajtónak adott interjúban azt ígérte:

a bezárt óvodák gyerekei az új helyen is az eddigi csoportjukban maradhatnak majd, és a szülőknek az új oviba sem kell majd messzebb eső, másik városrészbe vinniük a gyermekeiket.

Az egyik érintett óvoda a Bem utcai, ennek a helyzetéről elemzést készített Függ Zsolt Péter szülő, aki kedden a jogi bizottság tanácskozásán is kifogásolta a tervezett intézkedést. A szerdai ülésen megismételte érveit. Szerinte a Bem utcai óvoda kihasználtsága most 115 százalékos, és már évek óta hasonlóan magas arányú. A másik, viszonylag közeli óvoda, ahová a gyereket átirányítanák, az ő érkezésükkel már túlzsúfolt lesz, emiatt egy tornaszobát kell csoportszobává átalakítani.

Az érintett szülő úgy véli, a csoportlétszámok felső határa miatt nem tudják majd biztosítani, hogy valóban együtt maradjanak a bezárt intézményből érkezők, ahogyan az alpolgármester ígérte.

Az elégedetlen szülők között Függ Zsolt Péter is elmondta ellenérveit – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Az elégedetlen szülők között Függ Zsolt Péter is elmondta ellenérveit – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Függ Zsolt Péter úgy számolt, hogy a maximált csoportlétszámok miatt 10-12 kisgyerek is kiesik a régi közösségéből és a megszokott óvó nénik mellől, ami a gyerekeket rosszul érinti. Azt nem vitatja, hogy a Bem utcai épület viszonylag kis létszámú, mert 2 csoportos, 46 fős, családias az óvoda, emiatt az egy gyermekre vetített rezsiköltsége magas, de úgy véli, az energiaszámlák kifizetésére más megoldást is lehet és kellene találni.

Kevés az óvónő, és még kevesebb lesz

Egy másik bezárásra ítélt óvoda Szeged-Tápén, a Honfoglalás utcában van. Abban az épületben jelenleg nincsenek gyerekek, mert télre az energiatakarékosság miatt máshol helyezték el őket, és a szülők már ezzel is elégedetlenek voltak a csoportbeosztások miatt. Ott azt tervezi az önkormányzat, hogy az intézményt sokkal kevesebb gyerekkel és bölcsődeként működtetik ősztől: a most oda tartozó 41 óvodás helyét maximum 20 bölcsődés kisgyerek számára alakítják át.

Az ülésen az egyik szülő nevetségesnek tartotta az indoklást, hogy feleannyi gyerekkel majd gazdaságosabb lesz az épület működése. Az ülésen az önkormányzati tisztségviselők elismerték, a korábbi ígérettel szemben valóban nem fog minden gyerek az eddigi csoportjával továbbmenni ősztől. Mivel a csoportok többsége vegyes életkorú, a jelentkezők és a távozók száma még alakítja őszig, ki hova kerül majd.

Ezt hogyan döntik el, pénzfeldobással?

– kérdezte az egyik tiltakozó apa. A szülők szerint nem tájékoztatták őket, nem kérdezték meg a véleményüket a tervezetről. A szegedi óvodák igazgatóságának vezetője, Bartáné Tóth Mária egyeztetéseket ígért a szülőknek. Mint elhangzott, dolgozók elbocsátása szóba sem kerülhet, hiszen már így is túl kevesen vannak az óvónők, és hamarosan többen is nyugdíjba mennek, így őket is nehéz lesz pótolni.

A vita jórészt békés hangnemben zajlott, bár az ülést vezető elnöknek többször is meg kellett kérnie a jelenlévőket arra, hogy ne szóljanak közbe, amíg az beszél, aki szót kapott. A bezárások ellen érvelőket és a tervezetet bíráló jobboldali képviselőket többször is megtapsolták a szülők. A polgármester mögött álló bizottsági többség azonban végül megszavazta a javaslatot, a négy óvoda bezárásának terve így a pénteki ülés elé kerül.

A bölcsődének átalakított óvoda működése sem lesz gazdaságos, véli az egyik szülő – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
A bölcsődének átalakított óvoda működése sem lesz gazdaságos, véli az egyik szülő – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

A szülők elégedetlenül távoztak, többen is azt válaszolták a Telex tudósítójának kérdésére, hogy valamilyen formában tovább tiltakoznak. A szeged-tápéi Honfoglalás utcai óvoda bezárása ellen az utóbbi napokban már több mint ötszázan írtak alá petíciót, amit még a pénteki önkormányzati közgyűlés előtt akarnak átadni a szülők Botka László polgármesternek.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!