Négy önkormányzati óvoda megszüntetését tervezik ősztől Szegeden

2023. február 9. – 07:46

Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szegeden négy önkormányzati óvoda megszüntetését tervezik az idén őszre, derült ki egy interjúból. Szegeden jelenleg összesen 45 önkormányzati óvoda van. Binszki József alpolgármester az önkormányzati fenntartású lapnak, a Szeged.hu-nak adott interjúban jelentette be, hogy a második félévben átszervezik a szegedi óvodarendszert. Ősztől néggyel kevesebb üzemel majd, a cikk szerint mégis javul a gyermekellátás színvonala. Binszki azt ígérte,

minden gyerek a saját eddigi csoportjában maradhat az új helyen is, és nem kell sokkal messzebbre utazni, mert az óvoda ősztől is mindenkinek ugyanabban a városrészben lesz, mint az eddigi. Dolgozókat nem bocsátanak el.

Az, hogy egyre kevesebb gyerek születik, hosszú évek óta egész Magyarországra jellemző, kevés településen alakulnak másként a demográfiai mutatók. Szegeden vannak jórészt elöregedő városrészek is, ám a 160 ezer fős településen a történelmi belvárost és a régebbi építésű lakótelepeket kivéve szinte mindenhol lehet új házakat látni, amelyekben vélhetően családalapító fiatalok élnek. A külső városrészek között nagy a távolság, ami akár félórás vagy rosszabb esetben akár egy óra utazást is jelenthet, ha valaki az egyikből átbuszozik a másik peremkerületbe, így a szülőknek fontos, hogy a lakásukhoz közel legyen az óvoda.

Az egyik bezárásra ítélt óvoda a Napsugár – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Az egyik bezárásra ítélt óvoda a Napsugár – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex


Az alpolgármester szerint a bezárásra ítélt óvodákban túl sok az üres hely, van, ahol a kihasználtság csak 50 százalékos, ezeket így nem lehet észszerűen működtetni. A gáz, a távhő és a villany árának emelése is arra ösztönzi a fenntartót, hogy az intézményeket kevesebb épületbe vonja össze. A Szeged.hu cikkében felidézik, hogy az elmúlt években nagyarányú óvodafelújítási programot folytatott az önkormányzat, hat év alatt 12 épületet korszerűsítettek, kettőben most is dolgoznak. Ezeket a beruházásokat jórészt önkormányzati pénzből fedezték, illetve EU-támogatást is szerzett a város, főként az energiatakarékosságot is javító felújításokhoz.

A bejelentésből ugyanakkor nem derült ki, hogy a négy óvoda létszáma pontosan mennyi, és azt sem ismertették, mekkora megtakarításra számítanak, csak azt közölte Binszki, hogy Szeged-Alsóvároson a Bem utcai, Móravárosban a Szél utcai Napsugár, Tarján városrészben a Sás utcai, Szeged-Tápén pedig a Honfoglalás utcai óvoda megszüntetést tervezik. A Telex kérdéseket küldött az alpolgármesternek, ha válaszol, cikkünket frissítjük.

Már tavaly is tervezték

Óvodák bezárása már 2022 tavaszán is szóba került Szegeden, akkor háromnak tervezték a megszüntetését, az indok akkor is a gyerekek létszámának csökkenése volt, de a lépést mégis elhalasztották. A Szeged legnagyobb forgalmú közlekedési csomópontjánál, a Mars téren lévő óvoda tavaly még a bezárásra jelöltek között volt, de a mostani négyes listán nem szerepel. Az Átlátszó tavaly közadatigényléssel kikérte az adatokat az önkormányzattól, ennek alapján tíz éve fogyatkozik a szegedi óvodások száma: a 2012-es 4624 főről tavaly 3847-re esett vissza, ezzel szemben 2022-ben még 4384 óvodai férőhely volt a városban.

A Bem utcai óvoda ajtajára is lakat kerülhet – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
A Bem utcai óvoda ajtajára is lakat kerülhet – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Az eljárás nem újdonság Szegeden: 2016-ban már bezártak öt önkormányzati óvodát a városban, amiből akkor nagy botrány kerekedett, a tiltakozásnak több száz aláírója volt, de a Botka László polgármester mögött álló baloldali többség támogatta az intézkedést. A mostani ügy egyik érdekessége, hogy tavaly tavasszal Binszki József, a DK önkormányzati képviselő-frakcióvezetője még arról nyilatkozott, nem zárnak be óvodákat, most pedig, már alpolgármesterként ő jelentette be, hogy mégis terveznek ilyen lépést.

Az még ezután derül ki, hogy támogatják-e a képviselők az óvodák bezárásának tervét, vagy netán úgy, mint tavaly tavasszal, ismét elhalasztják majd a lépést. Az intézkedés aligha lesz népszerű Szegeden. A városi közgyűlésben kisebbségben lévő jobboldali ellenzék tiltakozott a terv ellen.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!