Népszava: Budapestre jön az EP Pegasus-bizottsága, Varga Judit válaszra se méltatta őket

2023. február 16. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Négy nap múlva találkozna Varga Judittal Pegasus-ügyben a EP-küldöttség, de a miniszter még arra sem válaszolt, hogy fogadja-e őket. Az Európai Parlament szakbizottságának csütörtöki meghallgatásán elhangzott, hogy csak a nemzetközi intézményektől várhatnak jogorvoslatot a lehallgatási botrány magyar áldozatai.

A Pegasus lehallgatási botrány két magyarországi áldozatát hallgatta meg csütörtök délelőtt az Európai Parlamentnek az illegális megfigyelésekkel foglalkozó különbizottsága (PEGA). A szaktestület küldöttsége jövő héten kétnapos tényfeltáró látogatást tesz Magyarországon, az eszmecsere az erre való felkészülést szolgálta, írja a Népszava.

A hétfőn érkező delegáció Budapesten találkozni szeretne Varga Judittal is, de négy nappal a tervezett vizit előtt még nem kaptak választ az igazságügyi minisztertől, hogy hajlandó-e fogadni őket – mondta bevezetőjében Jeroen Lenaers bizottsági elnök. A bizottság februárban már járt Lengyelországban, Görögországban és Cipruson, illetve Izraelben, a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO cég székhelyén.

A másfél órás csütörtöki ülésen elhangzottak arról árulkodtak, hogy mind a parlamenti szakbizottság, mind az áldozatok sötétben tapogatóznak, amikor megpróbálják feltárni, hogy pontosan kik és miért vetették be a Pegasus kémszoftvert több száz ember ellen. A botrány kirobbanása óta a magyarországi hatóságok nem léptek kapcsolatba az áldozatokkal és nem kértek bocsánatot tőlük.

Mint Rónai Sándor DK-s EP-képviselő, a PEGA alelnöke az ülésen elmondta: az országgyűlési jegyzőkönyveket évtizedekre titkosították, a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálata pedig nem talált semmi törvénysértőt abban, hogy a Pegasust felhasználták újságírók, üzletemberek és politikusok ellen.

A PEGA két meghívottja, Dercsényi Dávid újságíró és a kanadai-belga állampolgárságú Adrien Beauduin egyaránt 2019-ben került a magyarországi szolgálatok célkeresztjébe. Mindketten a nemzetközi tényfeltárók által nyilvánosságra hozott listáról értesültek arról, hogy a telefonjaikra Pegasus kémszoftvert telepítettek. És mindketten meglepődtek, hogy mennyi pénzt költöttek a lehallgatásukra.

A Pegasus-ügyről

A Pegasus kémprogram körüli botrány 2021. július közepén robbant ki egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt keretében, amiben Magyarországról a Direkt36 vett részt. Akkor derült ki, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használták fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

A NAIH vizsgálatának eredménye szerint több olyan embernél is alkalmazta a Pegasust a nemzetbiztonsági szakszolgálat, akiknek a neve megjelent a sajtóban. Az ügyben politikai aktivisták, újságírók, ügyvédek, vállalkozók is érintettek. Százas nagyságrendű esetet vizsgált meg a NAIH, ezek mindegyike megfelelt minden törvényességi kritériumnak. A megfigyelések indokaként nemzetbiztonsági kockázatra hivatkoztak a megrendelők.

A vizsgálatot az adatvédelmi hatóság hivatalból indította el. Péterfalvi szerint a NAIH vizsgálata során nem merült fel olyan információ, ami arra utalt volna, hogy a megfigyelések kérvényezői és lebonyolítói bármilyen törvényt, előírást megsértetek volna, és a Pegasus gyártója által felállított kritériumokat sem sértették meg, hiszen nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva lehet használni a kémszoftvert. Nem merült fel kétség arra vonatkozóan, hogy ne tartották volna be a szerződési feltételeket és a hatályos magyar törvényeket. A NAIH vizsgálata csak azokra az esetekre terjedt ki, amelyek sajtónyilvánosságot kaptak. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában az üggyel kapcsolatban elhangzott információkat 30 évre titkosították.

Az Európai Parlament március elején döntött arról, hogy Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel. Az EP-s különbizottság jelentésének készítője, Sophie in’t Veld kedden fogja bemutatja az uniós intézményeknek és az érintett tagállamoknak szóló nem végleges ajánlásait.

Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

Update: A Népszava brüsszeli tudósítója szerint Varga Judit levélben tájékoztatta az Európai Parlament Pegasus-különbizottságának elnökét, hogy nem találkozik velük a jövő heti budapesti útjukon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!