Dicséretet és jutalmat kaptak a rendőrgyilkosság idején intézkedő rendőrök

2023. február 16. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Dicséretben és összesen ötmillió forint jutalomban részesítette a január 13-án tragédiával végződő intézkedésben részt vevő rendőröket Újbuda polgármestere – közölte a kerületi önkormányzat csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben idézték László Imre (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) polgármestert, aki kiemelte, hogy a meggyilkolt Baumann Péter nem tekintett hősként magára, ahogy kollégái vagy a rendőri állomány egyetlen tagja sem. Úgy döntöttek e hivatás mellett, hogy tudták: annak nem a nyugalom és a kiszámíthatóság a velejárója, hanem a stressz, a kockázat és a kockáztatás – fogalmazott.

László Imre polgármester a megemlékező beszéd közben a testületi ülésen – Forrás: Újbuda / Facebook
László Imre polgármester a megemlékező beszéd közben a testületi ülésen – Forrás: Újbuda / Facebook

Emlékeztetett: január 13-án egy rendőri intézkedésben vesztette életét Baumann Péter főhadnagy, a támadója két másik rendőrt is megsebesített. Az akcióban a XI. Kerületi Rendőrkapitányság öt munkatársa vett részt. Őket – köztük posztumusz Baumann Pétert – „az Újbuda területén elkövetett bűncselekmények felderítésében, az elkövetők elfogásában tanúsított kiemelkedő tevékenységükért és felelősségteljes munkájukért” polgármesteri dicséretben részesítette László Imre – áll a közleményben.

Ahogy arról beszámoltunk, január 13-án halálra késeltek egy rendőrt Újbudán, a Lecke utcában, kettőt pedig megszúrtak. Egy 35 éves férfi akkor támadt a rendőrökre, amikor meg akarták bilincselni, miután rátörte az ajtót a szomszédjára. Információink szerint az izmos, agresszív és zavart viselkedésű férfi azért törte rá az ajtót az szomszédra, mert hangokat hallott.

Amikor a rendőrök a ház folyosóján elkezdték megbilincselni, a férfi hirtelen rájuk támadt, ütésekkel és rúgásokkal próbálta megakadályozni az intézkedést, majd egy 17 centis késsel mindhárom rendőrt megszúrta, a közlemény szerint azért, hogy megölje őket. A támadásban az egyik rendőrt a bal combján, a másikat a karján és a mellkasán, a harmadikat, Baumann Pétert szívtájékon szúrta meg, ő belehalt a sérülésbe.

A támadó elfogásáról készült videót itt nézheti meg:

A Központi Nyomozó Főügyészség közölte, hogy a gyanúsított akár tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat megszúrt rendőr halála miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!