Újabb két német támadót azonosított a rendőrség a kitörés emléknapi verekedők közül

2023. február 15. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb két embert azonosított a BRFK nyomozócsoportja a viperás támadások elkövetői közül – írja a Police.hu.

A német állampolgárságú 20 éves férfi és 22 éves nő ellen elfogatóparancsot adtak ki, és kezdeményezték az európai elfogatóparancs kibocsátását. A gyanú esetükben is közösség tagja elleni erőszak. A Budapesten idegenekre támadó, többségében külföldiekből álló társaság négy tagját a rendőrök még szombaton elfogták.

Az ügy előzménye, hogy múlt szombaton volt az 1945-ös budai kitörés évfordulója, amelyről magyar és német nemzeti radikálisok, szélsőjobboldaliak, nyilasok és nácik minden évben megemlékeznek. Az eseményre évek óta kijárnak az antifasiszták ellentüntetni. Mostanáig komolyabb atrocitás nem történt, idén azonban a szokásosnál vadabbra sikerült mindkét oldalról a dolog:

  • Az antifasiszták közül néhányan (egy 15 fős, többnyire külföldiekből álló csapat) durván összevertek embereket az utcán, akiket ruházatuk alapján (katonai ruhák, bakancs, bomberdzseki, szélsőjobbos jelképek) választottak ki. Összesen nyolc embert vertek meg puszta kézzel és eszközök segítségével, hármuk súlyosan megsérült, köztük a hazai szélsőjobboldali zenei színtér egy ismert figurája.
  • A másik oldal sem tétlenkedett, Budán megtámadtak egy ötfős társaságot, akikről minden bizonnyal azt hitték, hogy antifasiszta ellentüntetők, de nem azok voltak. A megvert emberek közül kettőt kórházba kellett vinni az eset után.

Utóbbi ügyben a BRFK csoportosan elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt nyomoz, tehát a hatóságok szerint itt nincs szó „közösség tagja elleni erőszakos cselekedetekről”, mint amikor szélsőjobbosokat támadtak meg antifák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!