Csak arra emlékszem a támadásból, hogy a mentősök felkeltenek

2023. február 14. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

„A támadásra nem is emlékszem, csak arra, hogy a mentősök felkeltenek. Hátulról leütöttek viperával, szétnyílt a fejem, amit a kórházban összevarrtak” – nyilatkozta a Blikknek Dudog László, a szélsőjobbos zenei szcéna ismert alakja, akit a szombati kitörés napi megemlékezés után támadott meg egy ötfős banda.

A zenészt és párját az V. kerületben, a Bank és a Vadász utca sarkán támadták meg. Elmondása szerint a bal oldala teljesen bedagadt, felrepedt az arccsontja. A barátnőjét kétszer is combon szúrták, ő sokkos állapotba került. „Remélem, elkapják mindet, és rájuk rohad a lakat a börtönben” – tette hozzá a zenész.

A rendőrség szerint bűncselekmény-sorozatról van szó, összesen négy bűncselekményről tudnak, és nyolc sértettje van a támadásoknak:

  • Az első eset február 9-én történt a Fővám téren: itt három lengyel állampolgárt támadott meg 7-8 fő.
  • Február 10-én Gazdagréten egy nyolcfős csoport támadott meg egy military ruházatban lévő férfit. Itt is viperával támadtak, és gázspray-vel is lefújták őt.
  • Még ezen a napon éjszaka egy magyar párt is megtámadtak az V. kerületi Bank utcában, ez volt Dudog Lászlóék esete.
  • Másnap, február 11-én reggel a Mikó utcában is megtámadtak járókelőket. Ez volt a negyedik támadás.

A rendőrség szerint a szélsőbaloldalinak vélt elkövetők ruházatuk alapján választották ki, hogy kiket vernek meg. Olyanokat támadtak meg, akik jobboldali beállítottságúnak tűnhettek, például terepmintás ruhadarabokat, fekete ruhákat, bakancsot viseltek, esetleg bomberdzsekit. Az elkövetők egy részét elfogták, külföldi állampolgárok is voltak köztük.

Szombaton szélsőjobboldali szervezetek és az antifasiszta mozgalom tagjai sorakoztak fel egymással szemben a budai Vár aljában. Az alkalmat február 11., a magyar és német katonák 1945-ös kitörési kísérletének emléknapja adta, ami a hungarista mozgalom fontos megemlékezése; ilyenkor a nemzetközi szélsőjobboldal és az antifasiszta mozgalom tagjai egyaránt Budapestnek veszik az irányt.

A rendőrség egy másik verekedés ügyében még nyomoz: ott szélsőjobbosok verhettek meg három járókelőt a Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!