Nem nyitja ki a Magyar Posta az ideiglenesen bezárt postáit

2023. február 13. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

A társaság október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus drágulása miatt 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerült. Az önkormányzatokkal folytatott intenzív tárgyalások után abban az esetben, ha az érintett települések vállalták, hogy a posták üzemelésére vonatkozó szolgáltatásért előre meghatározott díjat fizetnek, megállapodtak a posták további működtetéséről. Ennek eredményeképp 32 településen összesen 45 posta szüneteltetését oldotta fel a Magyar Posta Zrt.

Mint írják, a vállalat vezetése megvizsgálta a jelenleg szünetelő posták további működtetésének lehetőségeit. „Az eddigi tapasztalatok alapján ezért a meglévő, jelenleg is működő több mint 2200 szolgáltatóhely az ügyfélforgalmat megfelelően kezeli” – írja a cég az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Magyar Posta Zrt. a 2200 posta fenntartásával továbbra is lényegesen túlteljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, hiszen az előírtnál mintegy 600 postával több áll az ügyfelek rendelkezésére – áll a közleményben. „Ez a postahelyi ellátottság nemzetközi szinten is kiemelkedő, miközben a háború és a szankciók okozta energiaválság miatt a társaság működtetésének költségei továbbra is jelentősek.”

Mindezeket figyelembe véve a Magyar Posta Zrt. úgy döntött, hogy nincs lehetőség az ideiglenesen szünetelő posták újranyitására.

A közleményben ugyanakkor arról is szó van, hogy megújított feltételekkel a cég továbbra is lehetőséget biztosít a posták (itt a szöveg alapján nem egyértelmű, hogy ez csak a jelenleg is működőkre vonatkozik-e vagy akár a bezártakra is) úgynevezett szerződéses üzemeltetésére. Ebben az esetben a szerződő fél üzleti alapon díjat fizet, a társaság pedig – a szerződéses partnere által kért helyen – saját munkavállalójával és eszközeivel végzi a postai szolgáltatásokat.

A vállalat új partneri programjának lényege, hogy a posták működtetésében önkormányzatok, vállalkozások (például élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok) és egyéb partnerek még nagyobb számban vegyenek részt. Nemzetközi viszonylatban számos országban hasonló formában működnek posták. A társaság a partnerek részére a felvételhez köthető tevékenységet (ilyen a csekkfelvétel, levél-, csomagfelvétel elősegítése) kívánja partneri kezelésbe adni, a háznál történő kézbesítést továbbra is a Magyar Posta Zrt. végzi – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!