Eltemették Mécs Imrét

2023. február 10. – 15:23

Eltemették Mécs Imrét
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken az Óbudai temetőben helyezték végső nyugalomra a január 19-én, 89 éves korában meghalt Mécs Imrét, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori parlamenti képviselőjét és '56-os halálraítéltet. A temetésen beszédet mondott Fischer Ádám karmester és Závada Pál író is, Fodor Tamás színművész pedig elszavalta Mécs László Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld! című versét.

Závada Pál beszél a temetésen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Závada Pál beszél a temetésen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Mécs Imre az 1956-os forradalomban a nemzetőrség egyik szervezőjeként vett részt, és az ellenállás megszervezésében is szerepet vállalt. 1958-ban halálra is ítélték a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetéséért, ezt azonban később életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták, 1963-ban pedig az általános amnesztia keretében kiszabadulhatott a börtönből.

1975-ben aztán kapcsolatba került a szerveződő demokratikus ellenzékkel, a bős-nagymarosi vízlépcső ügyében népszavazást is kezdeményezett. A rendszerváltás előtt részt vett az SZDSZ megalapításában, 1990-ben pedig parlamenti képviselő lett, és húsz éven át az is maradt, 2006-ig az SZDSZ, utána pedig az MSZP politikusaként. Mécs 2010 után civil mozgalmakhoz csatlakozva folytatta a parlamenten kívüli politizálást.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Mécsről halála után mások mellett Novák Katalin köztársasági elnök, Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke is megemlékezett. A Telexen kortársai, Haraszti Miklós és Kőszeg Ferenc idézték fel életének és politikai szerepvállalásának jelentőségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!