Novák Katalin és más politikusok is részvétüket fejezték ki Mécs Imre halála miatt

2023. január 19. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

„Szabadság nélkül nem lehet élni. Isten nyugosztalja Mécs Imrét” – olvasható Novák Katalin köztársasági elnök rövid megemlékezésében, amellyel az élete kilencvenedik évében meghalt egykori politikustól, a Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagjától, '56-os halálraítélttől búcsúzik.

Mécs Imre halálhírét ma közölte családja a politikus Facebook-oldalán, ebben a cikkünkben pedig felidéztük pályája fontosabb állomásait. A hír megjelenését követően sorra érkeznek a politika és a szélesebb nyilvánosság szereplőinek megemlékezései.

„Szó szerint az életét tette fel a magyar szabadság ügyére, hős forradalmárként, a Kádár-rendszer konok ellenállójaként, a demokratikus ellenzék tagjaként, liberális honatyaként, publicistaként is ezért küzdött” – írja Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint Mécs Imre halálával „egy elkötelezett demokratát, egy nagyszerű embert veszített szabadságszerető közösségünk és egész Magyarország”.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke búcsúüzenetében felidézi, hogy Mécs Imre kilenc hónapig élt halálraítéltként az 1956-os forradalmat követő megtorlások időszakában, mert a szabad és független Magyarországért küzdött.

Mécs Imre halálhírére reagált Örsi Gergely II. kerületi polgármester is, aki úgy fogalmazott, hogy Mécs Imre hős volt, aki az '56-os forradalom lángját minden körülmények között őrizte. Örsi azt írja, „vannak emberek, akikről azt hisszük, sose mennek el. Időtlennek tűnnek, olyannak, akik mindig jelen vannak az életünkben, akiknél a születésnap csak egy alkalom az ünneplésre és az együttlétre, de igazából nem az évek számának növekedéséről szól.”

Mint V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester bejegyzésében fogalmaz, egy újabb ikont vesztettünk el. A budavári polgármester felidézi az apja és Mécs Imre közti kapcsolatot, hiszen mint írja, együtt voltak letartóztatva az '56-os megtorlások okán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!