Haraszti Miklós: Mécs Imre hozta be 1956 igazságát a demokratikus ellenzékbe

2023. január 20. – 16:40

Haraszti Miklós: Mécs Imre hozta be 1956 igazságát a demokratikus ellenzékbe
Mécs Imre – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön halt meg Mécs Imre, akit 1956-ban halálra ítéltek, majd hét évvel később szabadult. Az SZDSZ egyik alapítója és parlamenti képviselője 89 éves volt. Kortársai, Haraszti Miklós és Kőszeg Ferenc idézte fel Mécs Imre életének és politikai szerepvállalásának jelentőségét.

Haraszti Miklós, a szamizdat mozgalom egyik szervezője 11 éves volt, amikor Mécs Imre 1956-ban a BME hallgatójaként felvonulást szervezett, és részt vett a forradalomban. Közel két évtizeddel később a szerveződő demokratikus ellenzékben találkoztak először.

„Óriási, életre szóló élmény volt, az '56-osok közül néhányan csatlakoztak a demokratikus ellenzékhez” – idézte fel a Telexnek Haraszti, a Beszélő szamizdat szerkesztője, az SZDSZ későbbi alapítója és országgyűlési képviselője. Számára reveláció volt '56-ról hallgatni Mécs Imrét, mert a közbeszédben akkor ellenforradalomként, legfeljebb sajnálatos eseményekként emlegették a forradalmat.

1956 után a magyar értelmiség jelentős része beállt a sorba – folytatta Haraszti –, de maradtak néhányan, például Krassó György, Mécs Imre, Eörsi István, Vásárhelyi Miklós, Donáth Ferenc, akik „nem fogadták el a hallgatás áraként felajánlott állásokat”.

„Közülük is Mécs Imre szenvedte a legtöbbet. Nap mint nap át kellett élnie, hogy bármikor kivégezhetik. Ennek ellenére nem fogta be pörös száját, ahogy József Attila írta, hanem csatlakozott hozzánk.”

„Számomra az volt a jelentősége, hogy '56 igazságát behozta a demokratikus ellenzékbe, és a szamizdaton keresztül segített közkinccsé tenni”.

Haraszti szerint az '56-osok is örültek, hogy rátaláltak a szerveződő fiatalokra a hetvenes években, mert hosszú ideig magányosan próbáltak ellenállni a rendszernek. A korkülönbség ellenére kollegiális, harcostársi volt a viszonya Mécs Imrével. „Imre ugyanúgy konspirált, mint mi, ugyanúgy nyitott könyv volt az élete, mint a miénk, és ugyanúgy vállalta a politikai állásfoglalását, mint mi.”

A rendszerváltás után mindketten részt vettek az SZDSZ alapításában, és az első Országgyűlésben is együtt politizáltak.

„Egyszerre szimbolikus és fontos képviselő volt. Rendkívül megfontolt beszédű, megbízható, nagyon jó képviselő, aki számos ügyet vitt”

– emlékezett vissza Mécs parlamenti éveire Haraszti. „A biztonság a céltudatos életprogram áradt belőle.” Mécs Imre húsz éven át volt parlamenti képviselő, 1990–2006 között az SZDSZ, 2006–2010 között pedig az MSZP politikusaként.

Arról is beszélt az egykori író, újságíró, hogy az SZDSZ alapítóinak nem a politikai hatalom megszerzése, hanem az értékek képviselete volt a célja. „Nem azért jöttünk létre, hogy ellenzékben azt mondjuk, hogy semmi sem jó, kormányon pedig azt, hogy minden jó. Bizonyos értékeket, társadalmi minőségeket akartunk követni, és ebben Imre évtizedeken keresztül sugárzó bizonyosság, szimbólum volt.”

Kőszeg: Mindig tisztelettel gondoltam rá

„Egy nagyon tisztességes és szeretetreméltó ember volt, végig aktív és politikus élet él” – így jellemezte Mécs Imrét az SZDSZ és a Magyar Helsinki Bizottság egyik alapítója, egykori országgyűlési képviselő, Kőszeg Ferenc. Az 1970-es években találkozott először személyesen Mécs Imrével, ekkor már mindketten azokban a körökben mozogtak, amit a szerveződő demokratikus ellenzéknek lehetett nevezni.

Előtte is ismerte Mécs Imre nevét az 1958-ban született halálos ítélet miatt, és mindig tisztelettel gondolt rá.

A hvg.hu-n megjelent cikkében Kőszeg Ferenc felidézi, hogy 18 éves korában neki is volt egy ügye, amiben a népköztársaság államrendjének megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésével gyanúsították. Bár tárgyalásig sem jutott, sokszor megborzongott, hogy ő is lehetett volna Mécs Imre helyében.

Mécs Imre, az Ötvenhatos Emlékbizottság elnöke, volt országgyűlési képviselő egy transzparenssel a Vissza a Forradalom lángját! címmel meghirdetett megemlékezésen A forradalom lángja emlékmű helyén, a Kossuth téren 2015. október 22-én – Fotó: Kovács Attila / MTI
Mécs Imre, az Ötvenhatos Emlékbizottság elnöke, volt országgyűlési képviselő egy transzparenssel a Vissza a Forradalom lángját! címmel meghirdetett megemlékezésen A forradalom lángja emlékmű helyén, a Kossuth téren 2015. október 22-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

1985-ben, a pártállami választási rendszer átalakítása miatt vált szorosabbá az ismeretségük. Kötelezővé tették, hogy minden képviselői helyre legalább két jelölt legyen. Ezt szerette volna kihasználni a demokratikus ellenzék, és több helyen próbáltak saját jelöltet állítani. Mécs és Kőszeg egyaránt részt vettek ennek szervezésében, de a pártállam végül mozgósítással és csalással akadályozta meg, hogy ez megtörténhessen. Azután is tartották a kapcsolatot, hogy „kikoptak a politikából”, ahogy Kőszeg Ferenc fogalmazott. Gyakran találkoztak tüntetéseken, Mécs Imrénél mindig volt fényképezőgép és lelkesen fotózta az eseményeket.

„Azt remélem, hogy lesz még olyan időszak Magyarország történetében, amikor majd méltóképpen őrzik meg Mécs Imre emlékét.”

Mécs Imre haláláról csütörtökön többek között Novák Katalin köztársasági elnök, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke is megemlékezett Facebook-oldalán. Haláláról családja számolt be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!