A KSH belső vizsgálata szerint sem ők felelősek az adatszivárgásért

2023. február 10. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

A KSH belső vizsgálata is arra jutott, hogy az embargószabályaik megsértése miatt szivároghattak ki idő előtt a decemberi kiskereskedelmi forgalomról szóló adatok. Pénteki közlésük szerint az adatokat kiküldő címzett el is ismerte a tévedést, az embargó megsértése miatt pedig a továbbiakban nem juthat majd hozzá előzetesen az adatokhoz – írja az MTI.

Ahogy arról korábban írtunk, a KSH hétfőn közzétett gyorsjelentésében szereplő számok hajszálpontosan megegyeztek a szombaton a Makronóm Intézet közleményében megjelentekkel. A hivatal már akkor is arról írt, hogy az előzetes hozzáféréshez kapcsolódó embargószabályokat sérthették meg, a belső vizsgálatuk pedig meg is erősítette ezt.

Mint írták, a hivatalos közlést megelőzően az adatokhoz előzetes hozzáférés keretében szabályosan hozzájutó, az embargószabályokat elfogadó nyilatkozattal rendelkező címzett titkársága továbbította a Makronóm Intézetnek a gyorstájékoztató adatait,

az eset pedig az előzetes hozzáférésben részesülő címzett által elismert tévedésből történt.

A KSH ennek nyomán azonnali hatállyal visszavonta az érintett előzetes hozzáférési lehetőségét a hivatalos statisztikai adatokhoz. Emellett azt is bejelentette, hogy a jövőben jóval később, a megjelenés előtti napon 18 órakor kapják majd meg az előzetes hozzáférésre jogosultak az adatokat. A KSH a közleményben is nyomatékosan felhívta a figyelmet az embargó betartására.

Frissítés: A cikkben eredetileg az szerepelt, hogy a KSH a Makronóm Intézet hozzáférését vonta vissza, ezt korrigáltuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!