Csökken a forgalom a kiskereskedelemben, egyre kevesebbet költünk élelmiszerre

2023. február 6. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból.

Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal csökkent a forgalom.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,3 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes boltok forgalma 11 százalékkal lett kisebb, viszont az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké gyakorlatilag nem változott.

Emelkedik az eladások száma a használtcikk-üzletekben, itt 35 százalékkal nőtt a forgalom. De 10 százalék alatti növekedés volt a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (8,9 százalék), a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (8,7 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben (4,4 százalék).

Mérséklődtek az eladások a bútor-, műszakicikk-üzletekben (5,3 százalék), az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (5,5 százalék). De a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene is esett 7,1 százalékkal. A megoszlást tekintve a legnagyobb forgalmat a kiskereskedelemben az élelmiszerboltok bonyolítják (48 százalék). A forgalom 38 százalékát a nem élelmiszer-kiskereskedelem, 14 százalékát pedig az üzemanyagtöltő állomások teszik ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!