Kiszivárogtak a KSH adatai, a hivatal szerint megsértették az embargó szabályaikat

2023. február 6. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss gyorsjelentése, a decemberi kiskereskedelmi forgalomról. Az adatsorban szereplő számok – amikről a Telexen is beszámoltunk – hajszálpontosan egyeznek a szombaton, a Makronóm Intézet közleményében megjelentekkel – írja a Portfolio. A KSH szerint a hivatalos statisztikai adatok előzetes hozzáféréséhez kapcsolódó embargó szabályait sértették meg, ezért vizsgálódnak.

Ezek alapján a Makronóm Intézet már napokkal a hivatalos megjelenés előtt ismerhette a KSH hétfőn közzétett adatait. Ilyen szintű adatszivárgás statisztikai körökben korábban nem fordult elő

– jegyzi meg a lap.

A Portfolio szombaton kapott a Makronómtól egy olyan hírlevelet, amiben már előre szerepeltek a hivatalosan ma megjelent adatok. A KSH az esetre reagáló közleményében azt írja, hogy „a hivatal munkatársait szigorú titoktartási szabályok kötik a statisztikai adatok kezelésére vonatkozóan, amelyeket a hivatalos közlést megelőzően kizárólag a munkatársak szűk köre kezelhet ellenőrzött és célhoz kötött módon”. Kiemelték, hogy

kizárólag az állami döntéshozó szervek, valamint a hozzáférést igénylő médiumok számára biztosít a lehető legszűkebb személyi körben előzetes hozzáférést a gyorstájékoztatókhoz.

Ezeket az adatokat megelőző munkanap 17:00 órakor kaphatják meg az érintett állami vezetők. Az arra igényt tartó médiumok viszont csak fél órával a hivatalos megjelenés előtt. „Az embargós előzetes hozzáférés gyakorlatának több évtizedes történetében az embargó megsértése soha nem fordult elő” – írták. A KSH az adatszivárgás miatt vizsgálatot indított, és megteszik a szükséges lépéseket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!