Gulyás: Magyarország hosszú ideig jól meglenne európai uniós pénzek nélkül is

2023. február 10. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Pillanatnyilag az Európai Uniónak nincs alternatívája – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Szekszárdon. Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium beszélgetésén az MTI szerint azt mondta, ez nem az EU-nak a magyar GDP-hez való, 1,4 százalékos hozzájárulása miatt van így, hanem azért, mert Magyarország az egységes uniós, schengeni térség része, és a közös piac a magyar gazdaság számára számára nélkülözhetetlen. A világgazdasági versenyben az európai országok együttműködés nélkül rosszabb esélyekkel vennének részt – mondta Gulyás.

Az ország hosszú ideig nagyon jól meglenne európai uniós pénzek nélkül is, tévedés, hogy ezen múlik az ország boldogulása, de a célunk az, hogy minden uniós forrást megszerezzünk.

Egy pedagógus bruttó 800 ezret keres majd 2025-től, ha megkapjuk az EU-s pénzeket

Kérdezték Gulyást az oktatásról is, amire úgy válaszolt, hogy méltánytalanul alacsony a pedagógusok bére, és a magyar kormánynak az EU-val kötött megállapodása azt szavatolja, hogy „2025. január 1-jén egy pedagógus bére átlagosan bruttó 800 ezer forint lesz és két évre rá az egymillió forintot is el fogja érni”. A miniszter azt mondta, ehhez az európai uniós pénzek visszatartásának meg kellene szűnnie, ez március végén megtörténhet.

Gulyás szerint a pedagógus-szakszervezetek által támogatott politikai erők mindent megtesznek azért, hogy a tanárok ne kaphassák meg az országnak és nekik járó pénzeket. Beszélt arról is, hogy ha rendelkezésre állnak az uniós források, jó esély van arra, hogy 2024-től a Modern városok programban folytatódjanak a leállított fejlesztések, és újabbak is indulhatnak.

Kérdésre válaszolva beszélt az energiaárak emelkedésének hatásairól is, és arról, hogy Magyarország energiafüggősége lényegesen nagyobb, mint Európa legtöbb országáé. A földgázt 85 százalékban ma is Oroszországból kapjuk, és a kőolaj terén sem sokkal jobb az arány. Az orosz gáz és kőolaj ára világpiaci szintű, ami „az egekben van”, ezért az infláció is nagyobb – mondta. A miniszter az infláció okaként említette a forint árfolyamgyengülését, amit „sikerült valamelyest megfordítani”.

Ahogy megírtuk, péntek reggel megjelent legfrissebb inflációs adat újabb több évtizedes rekordot döntött meg januárban, amikor az előző év azonos hónapjához képest átlagosan 25,7 százalékkal drágultak a termékek és a szolgáltatások Magyarországon.

2032-től működhet Paks II.

Gulyás Gergely a Paks II. építésére vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy ha jövőre sikerül elkezdeni az építkezést, akkor az atomerőmű „reálisan 2032 táján működni tud”. Beszélt az atomerőmű körüli nehézségekről is, ezek között azt említette, hogy a beszállítók között lévő amerikai és német cégek továbbra is szeretnének részt venni a paksi bővítésben, de ehhez az adott állam engedélye kell.

„Meglátjuk, hogy a Siemens megkapja-e ezt” – mondta. Gulyás Gergely egy másik kérdésre reagálva azt is közölte, hogy a Siemens „nem nélkülözhetetlen”, három-négy nyugat-európai cég is át tudja venni a szerepét. Aztán ismét beszélt arról, hogy Magyarország nem fogad el Oroszország elleni, nukleáris energiára vonatkozó uniós szankciót. Paks II.-ről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Ukrajna, V4-ek

Egy Ukrajnával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy Ukrajna nem változtat a magyar nyelvet visszaszorító nyelv- és oktatási törvényen, akkor nemcsak a NATO, hanem az Európai Unió felé sincs számára út. Gulyás Gergely azt mondta, jó hír, hogy kedden egy olyan kezdeményezés érkezett, amely szerint Ukrajna hajlandó kétoldalúan megállapodni a törvények változtatásáról.

A V4-ek együttműködésére vonatkozó kérdésre a miniszter azt válaszolta, hogy Magyarország a lengyelekkel abban nem értett egyet, hogy Oroszország jelent-e fenyegetést a NATO-tagállamokra. Ha a lengyeleken múlna, a lehető legnagyobb hévvel kellene részt venni abban a konfliktusban, amelyet jó távol akarunk tartani magunktól. Gulyás azt is mondta, hogy a lengyelekkel való együttműködés az Európai Unión belül jó, csak „kevésbé látványos”.

„A helyzet nem olyan jó, mint néhány évvel ezelőtt volt, de a ha két országban lezajlik a választás és ha a háborúnak vége lesz, az önmagában is javítani fogja a V4-ek együttműködését” – mondta Gulyás Gergely a közelgő szlovákiai és lengyelországi választásokkal kapcsolatban.

Az Ukrajna területén élő kisebbségek jogaival bővebben foglalkozunk ebben a cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!