Az LMP kikéri a kormány és a CATL kínai akkumulátorgyár megállapodását

2023. február 5. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az LMP közérdekű adatigényléssel fordul a kormányhoz, hogy megtudja, milyen megállapodást kötött a kabinet a CATL kínai akkumulátorgyártó céggel.

Ezt Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnapi budapesti – online is közvetített – sajtótájékoztatóján jelentette be. Az MTI tudósítása szerint Csárdi úgy fogalmazott: ez közadat, „tudnunk kell, milyen adókedvezményeket, illetve egyéb juttatásokat nyújt a kormány annak érdekében, hogy ez a rendkívül környezetszennyező cég itt folytassa a tevékenységét”.

Az elmúlt napokban a kormány olyan módon kommunikál az akkumulátorgyártásról – tette hozzá –, mintha attól Magyarország léte függne, azonban a valóság ezzel szemben az, hogy azok működése jelentős környezeti károkat okozhat, illetve kockáztatja az ország víz- és energiaellátását.

„Azt gondoljuk, hogy ez nem megengedhető” – mondta Csárdi Antal. Szerinte a kormány kritika nélkül szolgálja ki a multinacionális cégeket és nyújt nekik milliárdos, sokszor százmilliárdos nagyságrendű támogatásokat.

Csárdi Antal ezért szeretné látni, milyen anyagi vonzata van az adófizetőknél ezen gyárak Magyarországra költözésének.

„Ahogy Banglades sem lett ruhagyártó nagyhatalom, úgy Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom” – jelentette ki, egyúttal azt is jelezte: érdeklődve várják annak eredményét, hogy ezen cégek magyarországi megjelenése mennyibe kerül a magyar adófizetőknek.

A kormány több nemzetközi akkumulátorgyárral is nagyszabású beruházásokról állapodott meg. Működik már több ilyen üzem az országban, de épül egy Iváncsán, a világ legnagyobb akkumulátorgyára, a kínai CATL pedig Debrecenben építkezne. A debreceni építkezésről tartott közmeghallgatás az összegyűltek ellenállása miatt botrányba torkollott. A debreceni polgármester már megnézte a CATL másik európai gyárát Németországban, és ott mindent rendben talált, az épülő gyár óriási vízfogyasztását viszont mintha titkolnák, az erről szóló tanulmány ugyanis eltűnt a kormányhivatal oldaláról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!