Oldalakon keresztül sorolja vagyonnyilatkozatában az energiaügyi miniszter, hogy mennyi értékpapírja van

2023. február 1. – 08:22

Oldalakon keresztül sorolja vagyonnyilatkozatában az energiaügyi miniszter, hogy mennyi értékpapírja van
Lantos Csaba energiaügyi miniszter a tavalyi meghallgatásán – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lantos Csaba energiaügyi miniszternek az időközben megváltozott szabályok miatt újból nyilatkoznia kellett vagyoni helyzetéről. A most nyilvánosság hozott vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy a miniszternek rengeteg értékpapírja van: négy oldalon keresztül sorolja, milyen típusúak ezek és mekkora az értékük.

Összességében több százezer eurója és több tízezer dollárja van valamilyen formában, de magyar állampapírokból is rendesen bevásárolt Lantos: közel egymilliárd forintot tart állampapírokban.

Ezenkívül van Tokajon egy 910 négyzetméteres zártkertje gazdasági épülettel, és 2018 óta 52 százalékban tulajdonosa egy XIII. kerületi budapesti lakásnak. A nagy értékű ingóságoknál egyetlen tétel szerepel: egy 2022-ben vásárolt Suzuki Swift, amit még tavaly ősszel vett. A többi kormánytag vagyonnyilatkozatáról itt írtunk, Orbán Viktorét pedig ebben a cikkben dolgoztuk fel.

Tartozása nincs a miniszternek, viszont bankokkal szemben 116 millió forintnyi követelése van forintban, dollárban és euróban, és továbbra is több mint egymilliárd forinttal tartozik Lantosnak a volt cége. Ezenkívül van egy 14,6 milliós életbiztosítása, egy 6,8 milliós nyugdíjbiztosítása, ezenkívül összesen 76 milliót tart két nyugdíjpénztárban.

Lantos Csaba először tavaly őszi kinevezése után tette közzé vagyonnyilatkozatát, de abból csupán annyi derült ki, hogy milyen megbízatásai voltak, és ezekért mennyit kapott. Pontos összegeket nem kellett megadni, csak azt, hogy melyik kategóriában esett a fizetése. Miniszteri kinevezése után több pozíciójáról is le kellett mondania, viszont jelenleg is:

  • havi 1 és 5 millió forint közötti díjazás fejében lát el tanácsadó testületi tagságát a 4iG Nyrt.-ben,
  • havi 1 és 5 millió forint közötti díjazás fejében kuratóriumi tag a Szegedi Tudományegyetemért Alapítványban
  • és díjazás nélkül végez bizalmi vagyonkezelést, illetve vagyonrendelő a Lantos Vagyonkezelő Zrt.-ben, ami tartozik neki.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!