Titkolja a kormány, mekkora lehet a nyeresége Mészáros és Szíjj autópályákat üzemeltető cégének

2023. január 30. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

18 milliárdnál kevesebbet fizet a Magyar Közút teljes autópálya-infrastruktúrájáért 35 évre az autópályákat üzemeltető koncessziós vállalat. A koncessziót Mészáros Lőrinc és Szíjj László cégei nyerték, viszont a szerződésnek azt a részét titkolja a kormány, amiből kiderülhetne, hogy mekkora nyereségre tehet szert a koncessziós cég – írja az Rtl.hu.

A napokban járnak le az éves megyei és országos matricák, ezeknek az ára nagyot drágult januártól. Tavaly a kormány 35 évre a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztési Zrt.-nek adta az autópályák üzemeltetését. A „csomaghoz” hozzátartozik a Magyar Közút kilencszáz dolgozója és teljes infrastruktúrája is. Korábban a Szabad Európa derítette ki, hogy mindezt kevesebb mint 18 milliárd forintért adta el a kormány az új cégnek.

Titoknak minősülnek a teljesítmény-pontrendszer részletei, valamint a műszaki és díjazási előírás is

– ezeket az adatokat a kormány nem adja ki. A szerződés szerint a magyar állam évente és kilométerenként 96 millió forintot fizethet a cégnek az autópályák karbantartásáért, felújításáért és fejlesztéséért. A kormány azokat a mellékleteket nem adja ki, amelyekből kiderülne, mi befolyásolja, hogy mennyi pénzt fizetnek ki ténylegesen.

A koncessziós szerződéseket egyébként vizsgálja az Európai Bizottság is. Az autópálya-koncessziót felügyeletét októbertől Lázár János minisztériuma látja el. A furcsaságokkal teli autópálya-koncesszióval ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!