Több mint 30 éve Magyarországon él egy afgán férfi, mégsem hosszabbították meg a letelepedési engedélyét

2023. január 28. – 20:49

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint harminc éve él Magyarországon, magyar felesége van, és négy gyermeke született itt egy afgán származású férfinak, Maafi Najibullahnak, aki ennek ellenére évek óta nem tudja meghosszabbíttatni a letelepedési engedélyét. Először közbiztonsági, később nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették. Azt mondja, hiába mondta ki a Kúria, hogy nem jelent veszélyt, több mint egy éve választ sem kap a kérelmére, írja az RTL.

Maafi Najibullah – Fotó: RTL Híradó
Maafi Najibullah – Fotó: RTL Híradó

A férfi a Híradónak azt mondta: hosszú éveken keresztül több tucat magyar állampolgárnak adott munkát, de mivel nem hosszabbították meg a letelepedési engedélyét, az embereit el kellett küldenie.

Először azért nem hosszabbították meg a letelepedési engedélyét, mert több közlekedési szabálysértése volt, így a hatóság szerint sérti Magyarország közbiztonságát. A férfi szerint egyik sem volt olyan komoly ügy, ami indokolná ezt a döntést, ezért beperelte a bevándorlási hivatalt.

A bíróság ezek után megállapította, hogy a férfi kérelmét nem vizsgálták szakszerűen, és megsemmisítette a hivatal határozatát. Viszont az új eljárásnak pontosan ugyanaz lett az eredménye: elutasítás közbiztonsági kockázat miatt. Ezután Maafi Najibullah ismét a bírósághoz fordult, majd a Kúriához is eljutott, ami végül 2021 decemberében kimondta: nincs összhangban az elutasító határozat a csekélyebb szabálysértésekkel.

Ennek ellenére 2022 januárjában már azt a tájékoztatást kapta, hogy

nem is közbiztonsági, hanem nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Ezután Maafi Najibullah ismét a bíróságra ment, és a harmadik perét is megnyerte, a letelepedési engedélyét azonban azóta sem hosszabbították meg. Azt mondta, hivatalosan három hónapon belül kellett volna választ kapnia, mégis több mint egy éve vár a válaszra.

Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa az RTL-nek azt mondta: az elmúlt másfél-két évben jelentősen nőtt a hasonló esetek száma, „hirtelen nagyon sok ember lett nemzetbiztonsági veszély”. Az üggyel kapcsolatban az RTL megkereste az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot, de nem kaptak választ a kérdéseikre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!