„Kedves Budapest! Még mindig elegünk van!” – néhány száz diák tüntetett az Astorián

2023. január 27. – 07:37

„Kedves Budapest! Még mindig elegünk van!” – néhány száz diák tüntetett az Astorián
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Kedves Budapest! Még mindig elegünk van! – Tüntetés az oktatásért” néven szerveztek demonstrációt péntek reggelre az Astoriára az Eötvös József Gimnázium diákjai közösen más jó nevű középiskolák tanulóival.

Az esemény fél 8-tól 8-ig tartott, a diákok egy nagy molinót vittek magukkal, amire a kézlenyomatukat tették, és ráírták a tüntetésekről ismert szlogenjüket: „A tanárainkkal vagyunk!” A diákok a „Csend nem rend” és a „Szabad ország, szabad oktatás” jelszavakat skandálták. Helyszíni tudósítónk szerint a diákok végig elfértek a tér sarkán, így sem a buszos közlekedést, sem az autóforgalmat nem akadályozta a tüntetés. Néhány százan vehettek részt az eseményen.

Strbka Anna, a demonstráció főszervezője lapunknak azt mondta:

a következő fontos esemény a jövő keddi ülősztrájk lesz.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A megmozdulás célja az volt, hogy a diákok kiálljanak tanáraik mellett, és felhívják magukra a figyelmet a főváros egyik csomópontján. „Legyünk elegen ahhoz, hogy ne férjünk el a járdán!” – írták az esemény Facebook-oldalán. Az Astorián beszédek nem voltak, a szervezők azt kérték, hogy a tüntetők molinókkal, és a „hangjukkal” készüljenek.

A diákok a sárgával jelölt területen demonstráltak – Fotó: Kedves Budapest! Még mindig elegünk van! – Tüntetés az oktatásért / Facebook
A diákok a sárgával jelölt területen demonstráltak – Fotó: Kedves Budapest! Még mindig elegünk van! – Tüntetés az oktatásért / Facebook

Az esemény dátuma valószínűleg nem véletlen: a szakszervezetek hétfőtől egyhetes országos pedagógussztrájkot hirdettek, mert érdemben még mindig nem sikerült tárgyalni a követeléseikről. Csütörtökön volt idén az első sztrájktárgyalás Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral, ahol a téma főként a bérek és az új teljesítményértékelési rendszer bevezetése volt. A kormány az uniós pénzek megérkezéséhez köti az ágazat béremelését, de ezek még nem érkeztek meg. A tanárok a pénz mellett más dolgokért is küzdenek: például a munkaterheik csökkentéséért, a sztrájkjoguk visszaállításáért. A tiltakozó események sorozata január 31-én, a szolidaritás napjával fog folytatódni.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!