Jogerősen pert vesztett az Origo a Datadat ellen, milliós sérelemdíjakat kell fizetniük

2023. január 26. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen pert nyert a Datadat az Origo kiadója ellen az sms-kampány ügyében – közölte Szigetvári Viktor, a Datadat vezetője. A Fővárosi Törvényszék ítélete azután emelkedett jogerőre, hogy az Origo.hu kiadója, a New Wave Media Group Kft. nem fellebbezett a tavaly novemberi, elsőfokú döntés ellen.

Az ítélet szerint az Origo.hu-n 2022. március 28-án, 2022. március 29-én, 2022. március 31-én és 2022. április 2-án megjelent cikkekben a New Wave Media Group Kft. valótlanul állította, hogy

  • Bajnai Gordon és Ficsor Ádám adathalász cégek tulajdonosai lennének;
  • a Datadat Professional Kft. és a Datadat GmbH adathalász cégek lennének;
  • Bajnai Gordon, Ficsor Ádám, Datadat Professional Kft. és a Datadat GmbH álprofilokat és bérkommentelőket alkalmazna;
  • 2022. március 29-én közel egymillió sms-t küldtek ki.

A bíróság döntése alapján a New Wave Media Group Kft.-nek fejenként egymillió forint sérelemdíjat és 254 000 Ft perköltséget kell fizetnie a felperesnek, az államnak pedig 480 000 Ft illetéket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Datadat 2022 tavaszán indított pert közel száz, hamis állításokkal teli sajtóhír kapcsán.

Közben az adóhatóság vizsgálatot indított a Datadat ellen. A gyanú szerint a Datadat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját, valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

Szigetvári Viktor, a Datadat vezetője szerint politikai koncepció alapján próbálnak ellehetetleníteni egy amerikai többségi tulajdonban álló, nemzetközi piacon sikeres vállalkozást. Korábban Bajnai Gordon is cáfolta a Datadatot ért vádakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!