Ryanair-vezér: Személyesen fizetem Gulyás Gergely repülőjegyét a közös kocsmázásra, de a poggyászfeladást nem

2023. január 24. – 14:52

Ryanair-vezér: Személyesen fizetem Gulyás Gergely repülőjegyét a közös kocsmázásra, de a poggyászfeladást nem
Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján 2022. szeptember 13-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Basszus, elfelejtettem elküldeni az ingyen jegyeket” Gulyás Gergelyéknek, kapott a fejéhez a Ryanair vezére a keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Michael O'Leary ugyanis még hónapokkal ezelőtt felajánlott egy ingyen jegyet a Miniszterelnökséget vezető miniszternek Dublinba, hogy ott kocsmázzanak, miután Gulyás úgy nyilatkozott róla: „ha pedig valaki egy ír kocsmában töltötte a gyermekkorát, ahol túl fiatalon túl sok alkoholhoz jutott, akkor – úgy látszik – ennek felnőtt korban is nyoma marad”.

Az ír fapados légitársaság vezére ezért kedden megígérte az újságíróknak, hogy „személyesen ő fizeti majd” Gulyás retúr jegyeit, de plusz feladott poggyászt azért már nem fizet neki. Ezt pedig most papírra is feljegyezte magának, hogy ne felejtse el.

A sajtótájékoztatót egyébként azért hívták össze, hogy a Ryanair bejelentse, hogy nyártól az észak-írországi Belfastba, ami O'Leary szerint „sokkal szexibb” úti cél, mint például Dubaj vagy Izland, ahova a konkurencia, a WizzAir repül. A vezérigazgató szerint egyébként még ennél is több új célállomásuk lenne, ha a kormány eltörölné az „ostoba” extraprofitadót.

A különadót a légitársaságok 2022-ben még az utasok száma után fizették meg, 2023. januártól azonban ez károsanyagkibocsátás-alapú. A különadót a Ryanair elég hamar ráterhelte az utasokra, amire válaszul fogyasztóvédelmi eljárás indult Varga Judit igazságügy-miniszter kezdeményezésére.

Ennek meg is lett az eredménye: a Ryanair augusztus 8-án, az eljárás következtében 300 milliós bírságot kapott a különadó utasokra való áthárítása miatt. A cég ez ellen rögtön fellebbezett, álláspontjuk szerint egy uniós jogszabály lehetővé teszi számukra, hogy ráterheljék az utasokra az adót. O'Leary erről most azt mondta, hétfőn hallgatták meg őket az ügyben a magyar bíróságon, ez szerinte „jól ment”, és remélik, hogy 2023 első felében, tehát kábé júniusig a kormány eltörli ezt az extraprofitadót.

Arról pedig, hogy január 1-jén hatályba lépett a XVIII. kerület döntése, miszerint minden, 18 évesnél nem fiatalabb, nem kerületi lakosnak, aki magánszemélyként és nem cég által utazik, ezer forintot kell fizetnie utazásonként pluszban, O'Leary azt mondta, ha ez a döntés végleges lesz, akkor az a jegyárakon is meg fog látszódni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!