Több mint tízszer annyian kértek rezsitámogatást a Fővárosi Önkormányzattól, mint tavaly

2023. január 22. – 13:59

Több mint tízszer annyian kértek rezsitámogatást a Fővárosi Önkormányzattól, mint tavaly
Illusztráció: Robert Petrovic / iStock / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Önkormányzat augusztus végén egyhangúlag támogatta a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló rendelet módosítását, amelyet azzal indokoltak, hogy „a megélhetési válság, az energiaválság és a klímaválság következményei átalakítják a budapestiek mindennapjait is. Az infláció mértéke napról napra növekszik, akár csak az élelmiszer- és energiaárak.” Bár Budapest is nehéz helyzetbe került, úgy döntöttek, a főváros „védi és támogatja a nehéz helyzetbe sodort polgárait”.

Közel 12 ezren kértek támogatást a fővárostól

A döntéssel jelentősen bővítették a támogatási lehetőségeket: duplájára emelték a leginkább rászoruló budapesti háztartások számára hozzáférhető támogatás összegét, valamint lehetővé tették, hogy az igénylést a távhő, az ivóvíz, a csatornadíj, a szemétszállítás, az áram- és a gázszolgáltatás díjára is be lehessen nyújtani.

  • A rászoruló családok és a létminimum alatti nyugdíjban részesülők évi 48 ezer forint (havi 4 ezer);
  • a valódi átlagnyugdíj alatti nyugdíjjal rendelkezők évi 24 ezer forint (havi 2 ezer) támogatást kaphatnak,

amit nem személyesen kapnak meg, hanem a gáz-, villany-, víz-, csatorna- vagy távhőszámlájukon írják jóvá.

A támogatás 2022. október elsejétől igényelhető a kerületek és a főváros ügyfélszolgálati irodáiban. A megemelt összegű rezsitámogatást már december első hetéig tízezren igényelték – ez nagyjából tízszer annyi, mint ahányan tavaly igénybe vették a támogatást.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy

január 19-ig 11 736 ember igényelte a megemelt rezsitámogatást, ami eddig 379,2 millió forintba került a Fővárosi Önkormányzatnak.

Mint írták, sikeresnek tartják a programot, mert

„ugyan az önkormányzatok alig kezelhető helyzetben vannak, de ezt nem tekinthetjük kibúvónak arra, hogy ne segítsünk olyanokon, akik talán még nálunk is jobban megszenvedik a válságos időket. Amíg talpon vagyunk, addig azt tesszük, ami helyes, például megélhetési- és energiaválság idején segítünk a rászorulókon.”

Az igénylés folyamatosan benyújtható a kerületi önkormányzatok ügyfélszolgálati irodáin, illetve az Idősek Információs Pontján, valamint a Fővárosi Önkormányzat Ügyfélszolgálatán. A kitöltéssel kapcsolatban telefonon információt az Idősek Információs Pontjának munkatársai nyújtanak hétköznap 9–13 óráig a +36 1 999-8426 telefonszámon, bővebb tájékoztatás pedig a Budapest.hu-n található.

A rászorulók a fővárostól és a kerületektől is kérhetnek segítséget

Fontos tudni, hogy

a kerületi és a fővárosi szociális támogatások nem zárják ki egymást, tehát ha valaki mindkettőre jogosult, mindkettőt meg is kaphatja – így jóval magasabb összeghez juthatnak a rászorulók.

Éppen ezért december végén megkerestük az összes budapesti kerületet, hogy megtudjuk, van-e valamilyen kerületi rezsitámogatási programjuk, és ha igen, azt hányan vették igénybe, és az mennyibe került az önkormányzat számára. (Amelyik kerület nem szerepel az alábbi felsorolásban, onnan nem kaptunk válaszokat.)

Az I. kerülettől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a fűtési idényben igénybe vehető támogatásra eddig 45 kérelmet nyújtottak be. A kérelmezők havi 10-20 ezer forint támogatást kaphatnak.

A II. kerület több formában segít a rászorulóknak, ilyen a lakhatási támogatás, a rendszeres vagy eseti létfenntartási támogatás – ezeket november közepéig közel 500 ember vette már igénybe.

Óbuda-Békásmegyeren van téli rezsitámogatási program: öt hónapra (novembertől márciusig) kaphatnak a rászorulók havonta 10 ezer forintot. Eddig 702 ember igényelte ezt.

Az újpesti önkormányzat november végéig több mint 1000 kerületi lakos lakhatási kiadásainak segítésére megközelítőleg 15 millió forintot adott. Emellett az önkormányzat megjelentette a Szociális Kalauzt is, amely tájékoztatást ad a lakosságnak az elérhető támogatásokról.

A VI. kerületi önkormányzatnak szintén van rezsitámogatási programja. A támogatás összege havi 6 ezer forint, amelyet 12 hónapra állapítanak meg. Emellé indították el a fűtéstámogatást a november 1-jétől április 30-ig terjedő időszakra, amit a tavalyi havi 6 ezer forintról nemrégiben emeltek meg a magas energiaköltségek miatt havi 14 ezer forintra. Az igénylők számát nem közölték.

Frissítés: A VII. kerület azt közölte, hogy Erzsébetvárosban szeptemberben módosult a szociális rendelet, és ennek következtében jelentősen megemelték a szociális támogatásokat. Addig 18 féle támogatási forma létezett, de úgy alakították át a rendszertt, hogy nem kell minden egyes pár ezer forintos segélyért külön kérvényeket beadni, hanem ha az egyik támogatást megkapja valaki, más segélyekre is automatikusan jogosult lesz, és utalják neki azokat is. Így a fűtési szezonban akár 40-50 ezer forintos támogatást is kaphat egy-egy rászoruló család. Az igénylők számát nem közölték.

A Ferencvárosban élők igényelhetnek lakásfenntartási támogatást, valamint lakhatáshoz kapcsolódó rendkívüli támogatást. Az önkormányzati tulajdonú lakások bérlői ezen túlmenően lakbértámogatást és adósságkezelési támogatást is kérhetnek. A négy támogatási forma valamelyikére idén eddig 945 rászoruló kapott átlagosan 56 500 forint támogatást.

A hegyvidéki önkormányzat október 1-jével vezette be a téli rezsitámogatást. Korábban is segítették a téli időszakban a rászorulókat fűtési támogatással, de a téli rezsitámogatásra jogosultak köre most jóval szélesebb, és a havonta adható támogatási összeg is magasabb lett: öt hónapon keresztül havi 13 ezer forint, összesen 65 ezer forint támogatást kaphatnak az igénylők a novembertől márciusig tartó időszakban. A téli rezsitámogatás bevezetése óta eddig több mint 350 kerületi lakos kapott így segítséget.

A XIII. kerületben élők támogatására többféle juttatási forma van: lakbértámogatás, közüzemi költségekhez való hozzájárulás, és fűtési támogatás. Rendszeresen 1812 család részesül ezekben, összesített értékük tavaly 160 millió forint volt.

Frissítés: Zugló önkormányzata azt közölte, hogy az önkormányzatokat is kiemelten sújtó válság ellenére arra törekednek, hogy segítsék a rászorulókat. A rezsitámogatáson túl a fűtési szezonban történő időszaki fűtési támogatással, szükség szerint tűzifával segítenek. 2022-ben az időszaki fűtési támogatást az év végéig 1826 fő vette igénybe.

Napról napra nő az igénylők száma

A XVI. kerületben az önkormányzat októbertől vezette be a Kertvárosi lakásrezsi-támogatást, amely annak a nyugdíjasnak állapítható meg, akinél az egy főre jutó jövedelem az átlagnyugdíj, vagyis 170 ezer forint alatt van, és akinek piaci árat kell fizetnie a számláiban. A támogatás mértéke éves szinten maximum 360 ezer forint (havi 30 ezer forint). Október óta 200 ember számára állapították meg a támogatást, de számuk napról napra nő. Az önkormányzat annak is segít, akinek már rezsihátraléka halmozódott fel, és lakhatási támogatást is adnak a jövedelmük alapján leginkább rászorulók számára. Amennyiben valaki több támogatási formára is jogosult, mindegyiket igénybe veheti, írták, de az igénylők számát nem közölték.

Konkrét rezsitámogatás nincs a XVIII. kerületben, ehelyett kedvezményes árú szociális vásárokkal, szociális tűzifaosztással, illetve a 65 év feletti lakóknak 7 ezer forint értékű vásárlási utalvánnyal próbálnak segíteni a téli hónapok alatt.

A kispesti önkormányzat 2022-ben lakhatási támogatást 1831, fűtési támogatást 300 embernek adott, ezen kívül van tűzifa-támogatásuk is.

A csepeli önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy igyekeznek többféle támogatást adni az ott élő rászorulóknak. Nemrég döntött arról a képviselő-testület, hogy minden segítségre szoruló csepeli lakos havi 15 ezer forintos lakhatási támogatást igényelhet 1 éven keresztül annak érdekében, hogy segítsék őket a rezsiszámlák kifizetésében. De van kifejezetten fűtési támogatásuk is, ez havonta 6 ezer forint, illetve legfeljebb 250 ezer forinttal támogatják a nyílászárók cseréjét is. Az igénylők számát nem közölték.

Ezen kívül a kerületben a kivágásra ítélt fákat, feldarabolt állapotban, a rászoruló családok között osztják szét. Minden család, amely igényli ezt a támogatási lehetőséget, három köbméter tűzifát és két láda brikettet kaphat. Évente nagyjából 100-110 családnak tudnak így segíteni.

Budafok-Tétény önkormányzata kérdésünkre azt válaszolta, hogy „az önkormányzat azon dolgozik, hogy minden kerületinek segítséget nyújthasson a nehéz időkben”. A szociális rendelet módosításának köszönhetően többen vehetik igénybe a támogatásokat, továbbá bevezették a szociális tűzifa biztosítását a rászorulóknak, emellett kétpilléres támogatási rendszert alakítottak ki a rászorulók megsegítésére: a kiegészítő rezsitámogatás a számlák kifizetéséhez nyújt segítséget, a pályázati lehetőség pedig kisebb felújításokra fordítható, amivel a lakosok maguk mérsékelhetik az energiaköltségeiket. Az önkormányzat a fűtési szezon hónapjaira 15 ezer forintos támogatást nyújt a rászorulóknak. Az átalánydíjat fizetőknek is elérhető a hozzájárulás: náluk 12 hónapra elosztva írják jóvá az öthavi juttatást. Az igénylők számát azonban ők sem közölték.

Frissítés: Mindez azt jelenti, hogy a fővárosi és a kerületi rezsitámogatások valamelyik formáját tehát már 21 247 esetben vették igénybe. Az adatot nem szolgáltató, de támogatásokat nyújtó kerületekkel együtt ez a szám bőven meghaladhatja a 25 ezret is.

A Főpolgármesteri Hivatal kérdésünkre azt írta, hogy nincsenek olyan adataik, hogy Budapesten hányan élnek a létminimum határán, de az, hogy ennyien vették igénybe a rezsitámogatást, azt mutatja, hogy most télen nagyon sokan kerültek nehéz helyzetbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!