Sokat spórolt a főváros, de így is 10 milliárd forinttal több lett az energiaszámlája

2023. január 19. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest 2022 utolsó negyedévében – 2021-hez képest – nagy megtakarítást tudott elérni az energiafelhasználásában, de továbbra is bíznak abban, hogy a főváros is kap majd kormányzati támogatást – erről is beszélt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy amennyiben 2021 és 2022 utolsó negyedéveit összehasonlítjuk, akkor tavaly 10 milliárd forinttal lett több az energiaszámlájuk. 2021 utolsó hónapjaiban még 5,5 milliárdos volt az energiaszámlája Budapestnek, tavaly minden megtakarítás ellenére 15,1 milliárdosra emelkedett. A főváros energiafelhasználás tekintetében sokat tudott takarékoskodni az utolsó negyedévben, ha az egy évvel korábbival hasonlítjuk össze.

Gázfelhasználásban valamivel több mint 40 százalékot, távhőben 37 százalékot, villamos energiában pedig közel 5 százalékot tudtak spórolni.

Ebben benne van a főváros összes intézménye a színházaktól kezdve a BKV-n át egészen az óvodákig. Kiss hozzátette, hogy a villamos energiában azért jóval kisebb a csökkenés, mert a főváros három fontos közszolgáltatásához, köztük a közvilágításhoz, a közösségi közlekedéshez és a vízszolgáltatáshoz is kell. Itt mindössze annyi korlátozást vezettek be, hogy rövidítették a díszkivilágítás idejét.

A főpolgármester-helyettes által ismertetett adatok alapján, ha a főváros nem kezdett volna takarékoskodni, akkor 3 milliárd forinttal többet fizettek volna az utolsó negyedévben. Ez Budapest egész éves büdzséjét tekintve nem hatalmas összeg, de most jóval kisebb összegekért is „lehajol” a főváros, mondta Kiss. Azzal, hogy a fővárosnak nem volt karácsonyi díszkivilágítása például 28 millió forintot spóroltak. Hozzátette: az, hogy ennyit tudtak takarékoskodni, annak is köszönhető, hogy már korábban elkezdtek tervezni, például már nyáron a fővárosi energiacsúcson is téma volt a takarékoskodás.

A főpolgármester-helyettes szerint bármennyit is spórolnak, a megnövekedett költségeket sehogy sem tudják majd „kimozogni”.

A fővárosnál továbbra is bíznak abban, hogy ők is kapnak a kormánytól támogatást. A Fővárosi Önkormányzat a többi településhez hasonlóan, elküldte a kormánynak azt az intézkedési tervét, amivel mérsékelni kívánja Budapest energiafelhasználását. Korábban egyeztetés is volt Láng Zsolt kormánybiztossal, ami Kiss szerint szakmai alapon zajlott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!