Molnár Gyula mégsem lesz az újbudai polgármester kabinetvezetője

2023. január 18. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

A volt újbudai polgármestert és MSZP-s országgyűlési képviselőt, Molnár Gyulát kérte fel kabinetvezetőnek László Imre XI. kerületi polgármester novemberben. A szövetséges pártok tiltakoztak a döntés ellen, amire a DK-s kerületvezető úgy reagált, hogy ez egy bizalmi pozíció, és nem politikai kérdés. Molnár szerdán bejelentette, hogy nem fogadja el a felkérést.

„Mi, Újbuda önkormányzati képviselői, alpolgármesterei és országgyűlési képviselői elfogadhatatlannak tartjuk ezt a lépésedet és a leghatározottabban tiltakozunk ellene” – a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és az MSZP újbudai képviselői november végén nyílt levélben fordultak László Imre polgármesterhez, miután a DK politikusa Molnár Gyulát nevezte ki kabinetvezetőnek.

Az aláírók szerint a döntésnél a DK-s politikus nem vette figyelembe a kerületet vezető pártok többségének akaratát, és olyan helyzetet idézett elő, „ami az érdemi városvezetői munkát alapjaiban hátráltatja, az együttműködést roncsolja”. Jelezték, hogy polgármester mögött álló testületi többséget már a következő, decemberi ülésen sem tudják garantálni, ha László Imre nem veszi figyelembe a kérésüket.

„A kabinetfőnök személye soha, sehol nem volt politikai kérdés; ez egy bizalmi, szakmai pozíció, amelyre – a belső szabályok által felhatalmazva – adok megbízást a főtanácsadómnak”

reagált az újbudai polgármester a levélre, és azt javasolta képviselőtársainak, hogy tegyék félre a személyes ellentéteket a közös munka és Újbuda érdekében. Molnár hivatalos kinevezését azonban információink szerint elhalasztották, és az ellenzéki egység sem bomlott fel a testületi ülésen.

Molnár Gyula szerdán bejelentette, hogy nem fogadja el a felkérést. „Sokat jelent, hogy újra felcsillant az a lehetőség, hogy visszaadjak valamit szeretett kerületemnek abból, amit kaptam tőle. Egész életemben valamilyen formában Újbudához kötődően végeztem a munkámat, és ezt ajándéknak, kegynek tekintem a szövevényes sorstól” – írta a polgármesternek címzett levelében Molnár, aki 2002 és 2010 között Újbuda polgármestere, később országgyűlési képviselője volt.

„Mindezek ellenére különösen nehéz, ugyanakkor megmásíthatatlan döntést hoztam: nem áll módomban elfogadni a felkérésedet, és visszalépek a hivatali pozíció elfoglalásától; ezennel a minden szereplő számára megnyugtató döntés lehetőségét visszaadom a kezedbe”.

Az MSZP volt elnöke úgy látja: a szerepvállalása nehezen értelmezhető helyzeteket szül, „amelyek gyengíthetik azt a szándékot, hogy a kerület koalíciós vezetése rendben tegye a dolgát a városért, a kerületért, mindannyiunk boldogulásáért”. Hozzátette, nem szeretne problémát jelenteni Lászlónak és a kerületnek. „Természetesen – ahogy eddig is... – a jövőben Neked és bárkinek, aki úgy gondolja, hogy a tudásom és tapasztalatom a kerület érdekében felhasználható, állok rendelkezésére.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!