Helyrehozzák a furcsa körülmények között eladott taszári exreptér területét

2023. január 16. – 18:28

Helyrehozzák a furcsa körülmények között eladott taszári exreptér területét
Légi felvétel a taszári légi bázisról 1996. február 25-én – Fotó: Larry Aaron / Expert Infantry / Flickr

Másolás

Vágólapra másolva

Megtisztítják az egykori taszári repülőtér területét Somogy vármegyében – írja az MTI a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye nyomán. A projekt a tervezéssel és az előkészítő munkákkal még 2019-ben kezdődött, majd 2021 közepétől kezdetét vette a szennyezett terület kármentesítése. A munka várhatóan 2023 végén zárul.

Az egykori légi bázis legutóbb akkor került a hírekbe, amikor 2021. december elején kiderült, hogy egy budapesti panellakásba bejelentett, fél évvel korábban alapított cég, az SGF Silu Global Fund Holding Zrt. veheti meg, pályáztatás és versenyeztetés nélkül. A cég mögött akkor ugyanaz a Németh János és Cseke István állt, akik nem sokkal később megvették az Újpest FC-t, bár a cégadatbázis szerint két héttel a taszári reptér megvételéről szóló hírek után már nem ők voltak az SGF tulajdonosai. Az ügyet tavaly januárban az akkor épp a Városháza-üggyel támadott Karácsony Gergely főpolgármester is felemlegette mint az állami vagyon kiárusításának példáját.

„A katonai repülőtér területén két üzemanyagtelep szolgálta ki a közúti és vasúti üzemanyag beszállítását, lefejtését, szétosztását, ugyanitt föld alatti tartályokban tároltak benzint, gázolajat és kerozint. A tárolótartályok műszaki állapota az idők során leromlott, a bennük tárolt szénhidrogén pedig szennyezte a talajt és a talajvizet” – írja a HM.

A tartálybontás után a szénhidrogénnel átitatott talajt kitermelték és a repülőtér kifutópályájára terítették, ahol a későbbiekben mikrobiológiai lebontással tisztítják meg. A nyitott munkagödrökből a szennyezett talajvizet mobil víztisztító berendezéssel tisztítják, a vizet ezután a Taszári-vízfolyásba vezetik. Ezután a megtisztított talajt visszatöltik, humuszt terítenek rá és füvesítik a területet. A kármentesítési munkák lezárását követően talajvízfigyelő-kutakat alakítanak ki, melyek célja a kármentesítés hatékonyságának nyomon követése szabályos időközönként vízmintavétellel és laboratóriumi vizsgálattal.

A kármentesítési beavatkozási program európai uniós és magyar kormányzati támogatással, összesen 4,1 milliárd forint vissza nem térítendő forrásból valósul meg. A közbeszerzésen elnyert munkát a Terra-Log Mélyépítő Kft. és a Dél-Alföldi Környezettechnika Kft. konzorciuma végzi.

A HM egyébként már 2007 és 2015 között is kármentesített öt hasonlóan szennyezett területet, és a taszári mellett jelenleg is folyik további három ilyen program

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!