Több mint ezer utcai lámpát kikapcsolnak Nyíregyházán, 100 milliót spórolnának ezzel

2023. január 13. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ezer utcai lámpát kikapcsolnak a hónap végéig Nyíregyházán – tájékoztatta a város önkormányzata pénteken az MTI-t.

Az intézkedésre az energiaárak drasztikus emelkedése miatt van szükség. Azt írták, a közvilágítási rendszerben rejlő megtakarítási lehetőségekkel már korábban is foglalkozott a város közgyűlése, most a megvalósítási szakasz következik a biztonsági szempontok figyelembevételével. „Az energiaköltségek csökkentésére a szakemberek a működő fényforrások egy részének leszerelés nélküli kikapcsolását látták megvalósíthatónak” – közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint ez a közvilágítás megritkítását jelenti, a nem egymás melletti fényforrások kikapcsolásával. A közvilágítás részleges lekapcsolása a nagykörutat, a Nyíregyházára bevezető főutakat és az egyéb jelentősebb utakat érinti. A lakóutcákban a lakosság biztonságérzete, az élet- és vagyonbiztonság, valamint a közlekedésbiztonság megőrzése miatt nem tervezik lámpák kikapcsolását, és változatlan marad a gyalogátkelőhelyek és lehetőség szerint a csomópontok megvilágítása is.

A jelenlegi árakkal számolva a döntés nagyságrendileg 100 millió forintos megtakarítást eredményez.

„Az intézkedés megvalósításának várható végső időpontja január 31.” – áll a közleményben. Nyíregyházán a NYÍRVV Nonprofit Kft. látja el a közvilágítással kapcsolatos feladatokat, a város közigazgatási területén 17 600 lámpatest van üzemben.

Egy tavaly novemberben közzétett rendelet felhatalmazza a települési önkormányzatok képviselő-testületeit, hogy a közgyűlések önállóan szabályozhatják a közvilágítás időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket. A rendelet semmissé tette – illetve felfüggesztette – azt a törvényi rendelkezést, amely szerint a közvilágítással kapcsolatos kérdésekben kötelező kikérni bármely szerv jóváhagyását vagy véleményét. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!