Saját mobilitási programmal pótolná az Erasmus+-t az agráregyetem

2023. január 11. – 23:09

Másolás

Vágólapra másolva

Saját nemzetközi mobilitási programot dolgoz ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) arra az esetre, ha a magyar egyetemeket valóban kizárják az Erasmus+ és Horizon Europe programokból. „A MATE hallgatóinak mobilitáshoz fűződő joga Egyetemünk számára szent és sérthetetlen, amennyiben az ehhez szükséges források a jövőben nem a megszokott módon fognak érkezni Egyetemünkhöz, akkor sem érheti hátrány azokat a hallgatókat, akik minket választottak, vagy azokat a diákokat, akik épp most szeretnének hallgatóinkká válni” – idézi az egyetem közleménye Gyuricza Csaba rektort.

Már meg is kezdték a tárgyalásokat, hogy ha a magyar egyetemek szempontjából kedvezőtlen döntés születik, akkor a saját mobilitási programjuk azonnal át tudja venni az uniós finanszírozású programok helyét. Azt ígérik, hogy a saját mobilitási programjuk továbbra is biztosítani fogja azokat a külföldi részképzési és szakmai gyakorlati lehetőségeket hallgatóink számára, amelyek eddig is megillették őket.

A közlemény szerint az agráregyetemen jelenleg közel 600 hallgató és oktató vesz részt külföldi részképzésen, illetve szakmai gyakorlaton, miközben száznál is több országból összesen 2400 külföldi hallgató tanul az intézményben. (A nemrég alakult új, integrált agráregyetemet ebben a cikkünkben mutattuk be.)

Mindez azért merült fel, mert az Európai Bizottság felfüggesztené az alapítványi fenntartású magyarországi egyetemek részvételét az Erasmus+ programban, a testület ugyanis nem nézi jó szemmel, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványokban fideszes politikusok és kormányközeli üzletemberek is vezető tisztséget kaptak. Az Európai Bizottság döntéséről és annak hátteréről ebben a cikkben mi is részletesen írtunk.

Huszonegy magyarországi egyetem működik ilyen formában, többek között a Corvinus, a Soproni Egyetem, a Debreceni Egyetem, a MOME és a Semmelweis. De érintett a Szent István Egyetemből létrejövő MATE is, amelynek alapítványi kuratóriumában Csányi Sándor és Lázár János is helyet kapott.

A MATE-hoz hasonlóan a Szegedi Tudományegyetemnél is már a B-terven gondolkodnak. Szabó Gábor egykori rektor azt nyilatkozta, hogy saját forrásból fedeznék hallgatóik erasmusos tanulmányait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!