Saját forrásból fedezné a hallgatók erasmusos tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem

2023. január 11. – 21:11

Másolás

Vágólapra másolva

Saját forrásból fedezné a hallgatók erasmusos tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem – írja a Szeged.hu. A lapnak a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke, Szabó Gábor nyilatkozott, aki azt mondta, hogy az SZTE nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság döntéséről, miszerint felfüggesztik az Erasmus+ és a Horizon Europe pályázatait.

A szegedi egyetemen korábban rektori pozíciót is betöltő Szabó Gábor szerint náluk „a hallgatói mobilitás kérdése hozzátartozik a képzéshez”, és „egyetemi oktatóként nem hajlandó a hallgatók jövőjével játszani.”

„Amennyiben megvonják a szegedi egyetem diákjaitól azt a lehetőséget, hogy pályázhassanak Erasmus+ oktatási csereprogramra, és ezzel elessenek attól, hogy külföldi egyetemeken tanulhassanak, akkor az SZTE saját forrásból biztosítani fogja az ehhez szükséges összeget a hallgatóinak”

– tette hozzá az SZTE kuratóriumának elnöke, aki a kuratórium többi tagjával – Lantos Csaba energetikai miniszterrel és Trócsányi Lászlóval, korábbi igazságügyi miniszter, az Európai Parlament jelenlegi fideszes képviselője – is egyeztetett már a hallgatók külföldi tanulmányaival kapcsolatos kérdéseket illetően, és teljes volt köztük az egyetértés.

Az Erasmus+ oktatási csereprogramot, valamint a kutatást és innovációt támogató Horizont Európát érintő változásokról először január 9-én a Népszava számolt be. A lap információ szerint nem kaphatnak friss uniós támogatásokat azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Az Európai Bizottság huszonegy magyar egyetemet érintő döntéséről és annak hátteréről ebben a cikkben mi is részletesen írtunk.

A Hallgatók Önkormányzatának Országos Konferenciája, röviden HÖOK, tudomása szerint az éppen Erasmuson lévő, vagy az idei évben Erasmus mobilitásra készülő hallgatókat feltehetően még nem érintik a változtatások. Azonban annak érdekében, hogy ez így maradjon 2024-ben is, a magyar kormánynak és az Európai Uniónak mihamarabb meg kell egyeznie – írja az MTI. Ennek érdekében a HÖOK felvette a kapcsolatot a hallgatók európai szintű képviseletét ellátó European Students' Union vezetőivel, továbbá megbeszélést kezdeményez az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!