Egy felmérés szerint a budapestiek többsége támogatja, hogy autómentes a Lánchíd

2023. január 11. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél éve zárták le a Lánchidat a forgalom elől a felújítási munkálatok miatt, a december 16-i részleges átadás óta csak buszok, taxik és biciklisek használhatják, bár a gyakorlat azt mutatja, néha az autósok is megpróbálnak felhajtani a hídra. A 21 Kutatóközpont és a Medián közös felmérése szerint a budapestiek többsége, vagyis a megkérdezettek 54 százaléka egyetért ezzel a döntéssel. Elsöprő többségről azért nem lehet beszélni: a válaszadók 40 százaléka viszont visszaengedné az autósforgalmat, 6 százalék nem tudott véleményt alkotni. (A felmérés az enbudapestem.hu-n jelent meg, aminek a Fővárosi Önkormányzat a kiadója.)

A 30–39 éves korosztály ellenzi leginkább az autók visszaengedését, 74 százalékuk támogatja a jelenlegi állapotot. A 65 év feletti korosztály viszont a leginkább osztott a kérdésben: csaknem ugyanannyian pártolják az autómentes Lánchíd ötletét, mint ahányan ellenzik (46 százalék és 47 százalék).

Általában elmondható, hogy egyik korosztályban sincsenek többségben az autópártiak. Minél magasabb valakinek a végzettsége, annál inkább ellenzi, hogy a felújítás után újra autók közlekedjenek a Lánchídon. Az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél viszont majdnem kétharmados többségben voltak azok, akik visszaengednék az autókat. A válaszadók 24 százaléka napi szinten közlekedik autóval, további 21 százalék pedig heti szinten autózik.

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik majd döntés, míg a munkálatok várhatóan 2023 őszéig tartanak. Arról, hogy miért lenne hiba visszaengedni a hídra az autóforgalmat, ebben a cikkben fejtette ki álláspontját a Kerékpárosklub. A felújítás áráról 2020. december 20-án döntöttek, a felújítás alatt egyszer a helyszínre mehettünk, amikor kiderült, tízvödörnyi lakatot szedtek le a hídról.

A felmérést november 28. és december 3. között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével a Budapest Brand Nonprofiz Zrt. megbízásából. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így a minta jól tükrözi a budapesti felnőttkorú lakosság nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!