Több mint ezer magyar fiatal kaphat ingyenes vonatjegyeket az EU-tól

2023. január 10. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió a tervezettnél jóval több ingyenes InterRail-bérletet oszt szét a 18 évesek körében a DiscoverEU-program idei első eredményhirdetésén, így ebben a fordulóban összesen több mint ezer magyar fiatal kaphat Európában felhasználható vonatjegyeket. Ez majdnem háromszázzal több az eredetileg tervezettnél – írta Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Facebook-oldalán.

A volt MSZP-s politikus szerint a program kiemelkedően sikeres, Magyarországon is minden alkalommal sokszoros a túljelentkezés, aminek köszönhetően idén a tervezett kvótánál 13 ezerrel több jegyet osztanak szét a pályázók között, amit egy másik uniós keretprogram megmaradt költségvetésének átcsoportosításából fedeznek.

Így a mostani pályázati fordulóban a több mint 161 ezer jelentkező közül majdnem 48 ezer európai 18 éves fiatal jut végül utazási lehetőséghez. Ők akár harminc napon át utazhatnak majd 2023 márciusa és 2024 februárja között az előzetesen általuk megadott pályázati úti terv alapján

– írta Ujhelyi. Hozzátette, hogy 2018 nyara óta több mint 916 ezer fiatal adott be jelentkezést a programra, közülük pedig több mint 212 ezren jutottak hozzá az ingyenbérletekhez. Magyarországról eddig mintegy 24 ezren jelentkeztek a különböző fordulókra, közülük 4600-an körbe is tudták, illetve tudják utazni Európát vonattal.

Az Európai Bizottság 2018 júniusában az Európai Parlament javaslata alapján indította útnak a DiscoverEU kezdeményezést, mely ma már a 2021–2027-es időszakra szóló új Erasmus+ program része.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!