Pintér volt az utolsó csepp a pohárban, ráadásul mérgező csepp – felmond a magányosan tiltakozó tanár

2023. január 4. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

A hamarosan bevezetni tervezett belső értékelési rendszerrel szembeni tiltakozásként benyújtja lemondását Simkó Edit budapesti pedagógus, akit akkor ismerhetett meg a közvélemény, amikor a tavaly februári demonstrációs hullám idején iskolájának tanárai közül egyedüliként csatlakozott a sztrájktörvény módosítása ellen tüntetőkhöz.

Simkó a Facebook-oldalán úgy fogalmaz, hogy „egy tudatlan ember teljes dilettantizmusa és gonoszsága tükröződik” írja a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium tervezetéről.

A távozó pedagógus szerint az új adminisztratív eszköz besúgást és nemtelen versengést hozhat az iskolákban, és mint írja: „Az éhbérért, rabszolgaként dolgoztatott tanárok összevesznek a koncon. Az intézményvezetők valójában maguk is rabok, folytatja később, de hatalommámort kaphatnak, ha gyengék, és kéjjel büntetnek, illetve jutalmaznak.”

A Népszava birtokába jutott minisztériumi dokumentum szerint a pedagógusokat az iskolaigazgatók, az igazgatókat pedig a fenntartó értékelné. A folyamat a tanárok esetében a „személyes teljesítménycélok kijelölésével” kezdődne, ezek közt szerepelhet, hogy legyen az osztályában kevesebb hiányzás, illetve hogy bizonyos tanulók induljanak az országos tanulmányi versenyen. Az intézményvezetők teljesítményét egyebek mellett azzal ellenőriznék, hogy képesek-e csökkenteni a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulóik arányát egy adott évben, illetve ellenőriznék, hogy a 9–11. évfolyam diákjainak hány százaléka rendelkezik nyelvvizsgával.

Simkó Edit februárban a Telexnek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy szerinte a tanárokat nagyon régóta megalázzák, és bár a hatalom most azt mondja, hogy ez egy baloldali támadás, valójában már 2016 óta folyik. Hozzátette, hogy a sztrájk mindenkinek alapvető emberi joga, így nemcsak a pedagógusoknak kellene kiállni most, hanem mindenki másnak is. A 24.hu-nak akkor úgy nyilatkozott, hogy erősebb volt a jó érzése amiatt, hogy saját kollégái közül egyedüliként csatlakozik az országos polgári engedetlenségi akcióhoz, mint az, hogy tart-e attól, hogy egyedül van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!