Végrehajtókat küldött a Külügyminisztériumra a Momentum képviselője

2023. január 4. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly januárban beperelte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot Tompos Márton, a Momentum szóvivője (ma már országgyűlési képviselője), mert a minisztérium nem teljesítette a közérdekű adatigénylést.

A Momentum politikusa 2021-ben fordult a tárcához, és a koronavírus-járvány elején vásárolt lélegeztetőgépek beszerzésének, illetve beüzemeltetésének dokumentumait szerette volna kikérni. Tompos korábbi bejegyzése szerint a KKM-től azt a választ kapta, hogy ezek döntés megalapozó anyagok, és a minisztérium nem minősül adatgazdának.

A bíróság első- és másodfokon is Tomposnak adott igazat, a Külügyminisztériumnak tehát a jogerős ítélet szerint ki kellett volna adnia a kért dokumentumokat. Egy év alatt azonban ezt nem teljesítette, ezért a Momentum frakcióvezető-helyettese most végrehajtókat küldött a minisztériumra.

Mindeközben tavaly szép csendben megszüntetették az állami lélegeztetőgép-beszerzéseken egyik legnagyobbat kaszáló céget, miután a tulajdonosok milliárdos osztalékokat vettek ki. A korábban az egyiptomi kereskedőházat működtető, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához köthető Fourcardinal Kft. 17 milliárd forintot kapott arra a kormánytól, hogy lélegeztetőgépeket vásároljanak a pandémia idején.

A kínai lélegeztetőgépek beszerzéséről korábban a Direkt36 írt részletes tényfeltáró cikket.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!