Az állam kifizeti a 30 évnél fiatalabb anyák Diákhitel-tartozását

2022. december 28. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

Vissza nem térítendő gyermektámogatásnak nevezik, valójában viszont a hallgatói hiteltartozások kifizetésére fordítható az az összeg, amit a vonatkozó kormányrendelet most megjelent módosításával ad az állam a 30 évnél fiatalabb anyáknak.

Részlet a Magyar Közlöny 2022/218. számából Fotó: Magyar Közlöny
Részlet a Magyar Közlöny 2022/218. számából Fotó: Magyar Közlöny

A rendeletmódosítás szerint azok a korhatárt el nem érő nők részesülhetnek majd a szokatlan támogatásban, akiknek felsőoktatási tanulmányaik alatt, illetve annak sikeres befejezését, tehát az oklevél megszerzését követő két éven belül gyermekük születik, illetve gyereket fogadnak örökbe.

A támogatás megszerzéséhez az érintetteknek a Diákhitel szervezethez kell benyújtaniuk kérelmüket az erre a célra készített nyomtatványon, a saját gyerekük megszületését, vagy az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül. Egyelőre nem tisztázott, hogy azok is igényelhetik-e a támogatást, aki korábban vették fel a hitelt, vagy csak azok, akik ezután tervezik ezt.

Nem ez az első döntés, amely érdemben befolyásolja a rendszer működését, hiszen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter december elején bejelentette, hogy a szabadon felhasználható Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban résztvevők.

A mostani fejlemények kapcsán a Bank 360 portál emlékeztet, hogy a Diákhitelt felvevő nők a második gyerekük születése vagy örökbefogadása esetén, a fennálló hallgatói hiteltartozásuk felének, a harmadik vagy további gyerekük megszületése, illetve örökbefogadásakor pedig a teljes tartozásuknak megfelelő összegű vissza nem térítendő állami támogatásban részesülhetnek.

A fentiek mellett szintén ma jelent meg a Közlönyben, hogy a 30 évnél fiatalabb anyák januártól mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. A részletekről itt írtunk bővebben, a családtámogatási rendszert érintő egyéb bejelentésekről pedig ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!