Orbán: Nem támogatja a forint árfolyamának rögzítését

2022. december 21. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs napirenden a forint árfolyamának az euró árfolyamához való rögzítése, és nem is támogatná ezt Orbán.

Orbán úgy véli, ő nagyon jól ismeri a pedagógus-világot, édesanyja „kiváló” gyógypedagógus volt szerinte, most már nyugdíjas. A kormány külön akarja választani a szakszervezeti és a szakmai kérdéseket, mert Orbán szerint az anyagi jellegű kérdésekről a szakszervezetekkel jobb tárgyalni, a szakmai kérdésekről meg a pedagóguskarral. De a tanártiltakozások kérdésében a kormányfő szerint nem a pedagóguskarral kell beszélni, hanem az igazságügy miniszterrel, mert „a jogszabály az jogszabály”. De amíg a pedagógusok nem tartják be (az Orbán-kormány által újonnan hozott) jogszabályokat, addig a miniszterelnök szerint „nem lehet tárgyalni sem”. (A pedagógusok pont azt kifogásolják, hogy a sztrájkot szabályozó törvények átszabásával a kormány szinte ellehetetlenítette a hatásos sztrájkolás lehetőségét.)

A 444 újságírója erre azt vetette fel a miniszterelnöknek, hogy 2006-2007-ben az akkor ellenzékben lévő Fidesz – Orbán vezetésével – nem ment be a parlamentbe (tehát a munkahelyére) és a mostani pedagógusokhoz hasonlóan a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodott (kordont bontottak a parlamentnél), és hangsúlyozták: példát kell mutatni a fiatalság számára, hogy van egy határ, amin már nem lehet túlmenni. Mi a különbség az akkor helyzet és a mostani között? – érkezett a kérdés.

Orbán szerint amikor a fideszes kordonbontás történt, akkor ők nem azért folyamodtak ehhez az eszközhöz, mert magasabb fizetést akartak, hanem az volt a problémájuk, hogy „nyilvánvalóan megsértették a szabadságjogaikat”, a „gyülekezési jogot sértette meg a hatalom”, és ezzel szemben akartak egy szimbolikus gesztust tenni. Most a kormányfő szerint „szabadon tüntethet és sztrájkolhat mindenki, úgy, ahogy a jogszabályok megengedik”. Az akkori kormány nyílt törvénysértés követett el, most viszont nem csinál ilyet a kormány Orbán szerint, aki ezért nem tartja ésszerűnek a két helyzet összehasonlítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!