Milyen lehet Magyarország diplomáciai mozgástere az ukrajnai háborúval kapcsolatban?

2022. december 21. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

– Milyen lehet Magyarország diplomáciai mozgástere az ukrajnai háborúval kapcsolatban és az uniós alkukban? – kérdezték a miniszterelnököt.

– Boldog ember lennék, ha tudnám erre a választ – mondta Orbán, de felsorolt néhány alapvetést:

  • A független és szuverén Ukrajna létezése magyar nemzeti érdek.
  • De nem érdek Európa és az orosz gazdaság kettéválasztása.
  • Nem akarunk belesodródni a háborúba, de meg akarjuk adni Ukrajnának azt a segítséget, amit az emberiesség megkövetel.

A csomag alapú megközelítést, hogy a különböző jellegű ügyeket összekapcsolják, „azt mindig is visszautasítottuk”, mert akkor ez a lojális együttműködéssel menne szembe. A csehek a döntést egy napra tették, nekünk ehhez alkalmazkodni kellett.

Hogy mért fogadtuk el, amit korábban elleneztünk, az Ukrajnának adott 18 milliárd eurós csomagot? Erre az a válasza: „Elfogadjuk, hogy Ukrajnát pénzügyileg segíteni kell, de rossz megoldásnak tartjuk, hogy ezt uniós intézményeken keresztül, és nem államközi megállapodással finanszírozzuk. Minden tagállam hozza a pénzt »otthonról«, és ha ez megvan, adjuk oda a pénzt az ukránoknak, ez lett volna a jó megoldás.”

Az unió köztes, kompromisszumos megoldást talált, az uniós költségvetésbe betett pénzeket használta fel hitelalapnak. Ez nem tökéletes megoldás, mert így lehet, hogy ha van maradék, azt nem egy-egy országnak adják vissza, hanem elküldik Ukrajnába. Ebbe belementünk, mert jobb megoldás, mint az eredeti terv volt, és mert

egyedül maradtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!