Januártól bezárják a szentesi kórház szülészetét

2022. december 21. – 20:20

Januártól bezárják a szentesi kórház szülészetét
Kismama gyermekével a kórház előtt – Fotó: Móra Krisztina / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Mint arról korábban a Telexen beszámoltunk, a Szentesen és a környékén élő nők Facebook-közössége már az ősszel attól tartott, hogy a Dr. Bugyi István Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályát 2023 januártól orvoshiány miatt be fogják zárni, de hivatalos tájékoztatást nem kaptak.

A szentesi kórházról jó véleménnyel lévő édesanyák hónapokon át próbáltak orvosokat Szentesre hívni, ezt internetes kampánnyal és nyilvános demonstrációval is támogatták. A csoport tagjainak ismeretei szerint évente mintegy nyolcszáz kisbaba született Szentesen, és az anyák többsége nagyon elégedett volt az ellátással.

A Szentesi szülészetért nevű Facebook-csoport oldalán 2022. december 21-én megjelent a kórház hivatalos közleménye, amely szerint 2023. január 1-től a fekvőbetegek ellátása az osztályon szünetel, a betegeket, illetve a kismamákat Hódmezővásárhelyre, Szegedre és Kecskemétre irányítják át, a szállításukat az Országos Mentőszolgálat végzi. A kórház saját oldalán kiadott közlemény szerint az osztály bezárásának oka a szakorvosok hiánya. A Dr. Bugyi István Kórház hirdetésekben már hónapok óta keresett osztályvezető főorvost és szakorvosokat, úgy látszik, hiába.

A Csongrád-Csanád megyei Szentesen 27 ezren élnek, a környéken lakókkal együtt mintegy 60 ezer ember maradhat a közelben gyorsan elérhető szülészet és nőgyógyászat nélkül. A kismamáknak, illetve a szülő nőknek a fél órára lévő Hódmezővásárhelyre, illetve az egy óra távolságra eső Szegedre vagy a szintén egyórányi útra lévő Kecskemétre kell az ottani kórházba eljutni. Így előfordulhat, hogy egy évben több száz nő is a mentőautóban, útközben fogja majd megszülni a gyermekét, aminél sokkal biztonságosabb lenne a kórházban világra hozni a kisbabákat.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!