Ismét demonstráltak: a szentesi nők tovább küzdenek a szülészetük bezárása ellen

2022. november 24. – 20:06

Ismét demonstráltak: a szentesi nők tovább küzdenek a szülészetük bezárása ellen
A szentesi kórház bejárata – Fotó: Móra Krisztina / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Csendes demonstrációval folytatták küzdelmüket a szentesi és környékbeli nők, akik azt szeretnék elérni, hogy a városi kórház szülészet-nőgyógyászati osztályát ne zárják be jövőre szakemberek hiánya miatt. Ezért most internetes kampánnyal próbálnak új orvosokat találni a lakhelyükhöz közeli intézménybe.

Több mint százan gyűltek össze csütörtökön délután a szentesi Kossuth téren a rendezők szerint; a nők elhozták kisebb-nagyobb gyermekeiket, velük együtt édesapák és más családtagok, idősebbek és fiatalok is megjelentek a tiltakozás helyszínén. Mintegy fél órán át lámpás, telefonnal világítós demonstrációt tartottak, beszédek ugyanakkor nem hangzottak el. Fáklyákat és mécseseket is meggyújtottak, és volt, aki sírva fakadt. A többiek vigasztalták:

ez a remény lángja

– mondták a tiltakozóknak, akik maguk és magzatuk orvosi ellátása miatt fejezték ki aggodalmukat. Valaki félhangosan azt mondta: a bátraké a jövő.

Demonstrálók Szentesen – Olvasói fotó / Forrás: Szentesi szülészetért Facebook-csoport
Demonstrálók Szentesen – Olvasói fotó / Forrás: Szentesi szülészetért Facebook-csoport


A családanyák azért indítottak mozgalmat, mert attól tartanak, hogy a jövő év elején orvoshiány miatt bezárhat a Csongrád-Csanád megyei Dr. Bugyi István Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya, ahol közülük sokan világra hozták gyermekeiket, illetve ők maguk és a rokonaik megszülettek.

Ha az osztály valóban megszűnik jövőre, a városban és a környékén mintegy 60 ezer ember maradna szülészet-nőgyógyászat nélkül, és valószínű, hogy így sokan hoznák világra gyermeküket egy távolabbi kórházba tartó mentőautóban.

A Szentesi szülészetért a Facebookon és más internetes közösségi oldalakon is kampányoló nők tevékenységéről és a kórházi osztály megmaradása melletti érveikről egy hete részletesen beszámoltunk. Az elmúlt egy hétben még többen álltak ki az osztály mellett a csoport szervezésében, több internetes oldalon képekkel és a szülészet dolgozóinak munkáját dicsérő, megható szövegekkel fejezték ki tiltakozásukat. Azóta újabb édesanyák, köztük más megyékben élők is csatlakoztak, továbbá az érintett, tiltakozó nők családtagjai, valamint egészségügyi dolgozók, köztük szülésznők és védőnők is kifejezték egyet nem értésüket.

Mécsesgyújtás a szülészetért – Olvasói fotó / Forrás: Szentesi szülészetért Facebook-csoport
Mécsesgyújtás a szülészetért – Olvasói fotó / Forrás: Szentesi szülészetért Facebook-csoport

A csütörtök esti csendes demonstrációról videófelvétel is készült, amelyen az egyik szervező családanya azt mondta: nem akarják, hogy a megkérdezésük nélkül, a fejük felett döntsék el mások, mi történik a szülészettel. Egy másik szervező szerint egyre elkeserítőbbnek tartják, hogy

semmilyen hiteles és hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról, hogyan alakul a kórházi osztály sorsa jövőre.

A Telex több mint egy hete elküldte kérdéseit a Csongrád-Csanád megyei Dr. Bugyi István Kórháznak az ügyben, válasz azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől