Petíciót vittek Pintér Sándornak, beengedték a tiltakozókat a Belügyminisztériumba

2022. december 21. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Petíciót vitt a Belügyminisztériumba a Történelemtanárok Egylete és több hozzá csatlakozó civil pedagógusszervezet, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az „Érdemi tárgyalást, az elbocsátott pedagógus kollégák visszahelyezését!” című petíciót eddig több mint 18 500-an írták alá.

Mintegy 15-20 aktivista és kb. tíz újságíró gyülekezett a minisztérium hátsó bejárata előtt szerdán délután. Miklósi Lászlót, a Történelemtanárok Egyletének elnökét és Juhász Ágnest, a Civil Közoktatási Platform (CKP) vezetőjét beengedték a minisztérium épületébe. Miután kijöttek, azt mondták: átvették tőlük a petíciót, ami formailag rendben volt, de a gesztusok szintjén nem. Kifogásolták, hogy a hátsó bejárathoz kellett menniük, és a miniszternél a hierarchiában több szinttel alacsonyabb beosztású munkatárs, a köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Kisfaludy László András titkárságvezetője vette át tőlük a petíciót.

A petícióban kiemelik: ideje lenni tanulni a történelemből, a rendpárti fenyegetés nem megoldás, tárgyalásokkal és megállapodással kell rendezni a vitás kérdéseket. Azóta azonban nem hogy rendeződtek volna a viszonyok, hanem újabb pedagógust rúgtak ki – ezúttal egy pécsi iskola tanárát –, aki polgári engedetlenséggel élve tiltakozott a jelenlegi oktatási helyzet ellen.

Az átadáson a Történelemtanárok Egyletén és a Civil Közoktatási Platformon kívül a Magyartanárok Egyesülete, a Levegő Munkacsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szülői Hang, a Szülői Összefogás Közösség, a Civil Bázis, az Akadémiai Dolgozók Fóruma, az Oktatói Hálózat, a Franciatanárok Magyarországi Egyesülete és a Civil Kollégium Alapítvány képviselői vettek részt.

A Civil Közoktatási Platform (CKP) karácsonyi csomagot is át akart adni Pintér Sándornak, aki pénteken tanárokkal találkozva sérelmezte, hogy a pedagógusok csak a hibákat sorolják a megoldási javaslatok helyett. A csomag tartalmazza a CKP szakmai egyeztetések alapján született oktatáspolitikai kiadványait (Kockás könyv, füzet és táblázat, AlterNATiva), valamint egy válogatást a 2016 és 2022 közötti, különböző területekre vonatkozó elemzésekből és megoldási javaslatokból.

A tanárok helyzete Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján is többször szóba került. A kormányfő azt mondta: egyetértenek a bérkövetelésekkel, de jelenleg évi 10 százalékos béremelést bír el az ország gazdasága (az emelés mértéke az uniós forrásokkal együtt lehet 20,8 százalékos). A kormányfő tisztelettel kérte a tanárokat, hogy a polgári engedetlenség helyett a tiltakozás törvényes formáit, köztük a sztrájkot válasszák.

A kormányfő azt is mondta: azzal, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok visszahelyezését követeli, törvénysértésre biztatja a kormányt. A kormány és a hivatalok ugyanis a jogszabályok betartására esküdtek fel, márpedig aki többszöri felszólítás ellenére is megtagadja a munkát, azt a jogszabályok alapján fel kell menteni a munkavégzés alól. A tanárok közül ugyanakkor sokan azért folyamodtak a polgári engedetlenséghez, mert a kormány teljesen kiüresítette a pedagógusok sztrájkjogát: a sztrájk idején is meg kell tartani az órák nagy részét, felügyelni kell a gyerekekre, így a munkabeszüntetés a társadalom és a döntéshozók számára alig érzékelhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!